Conform Bloomberg, grupul condus de Jon Corzine a intrat în faliment după ce a făcut pariuri pe datoriile suverane ale Europei.
MF Global avea o expunere pe obligaţiunile ţărilor europene de 6,3 mld. dolari. Anul trecut compania a investit masiv in obligaţiuni italiene, spaniole, portugheze şi irlandeze, pariind că acestea vor reveni pe creştere anul acesta.
Pe 25 octombrie compania raportase o pierdere trimestrială de 191,6 mil dolari şi, în urma faptului că agenţiile de rating o trecuseră la categoria "junk", încercase o vânzare în ideea de a evita falimentul.
MF Global a făcut parte din grupul ED&F Man, o companie care-şi are rădăcinile în 1783.
Acțiunile Goldman Sachs, în scădere
În urma anunțului făcut de MF Global, acțiunile grupului bancar de investiții Goldman Sachs au trecut pe roșu, înregistrând o scădere de aproape 4%.
Boardul firmei s-a întâlnit în acest weekend în New York pentru a analiza opţiunile care includeau o vânzare pentru a evita falimentul, potrivit unei surse aporpiată discuţiilor.
Acţiunile MF Global s-au prăbuşit cu 67% săptămâna trecută

Firma a fost oprită de a face tranzacţii cu New York Fed până va demonstra că este capabilă să-şi îndeplinească responsabilităţile ca dealer primar, potrivit anunţutului postat pe pagina de internet a instituţiei de supraveghere. Acţiunile MF Global au fost de asemenea oprite de la tranzacţionare.

Presiunea este în creştere pe Corzine, fostul guvernator de New Jersey şi senator american, după ce acţiunile MF Global s-au prăbuşit cu 67% săptămâna trecută, iar obligaţiunile sale au ajuns să se tranzacţioneze în pierdere pe fondul informaţiilor privind pariurile companiei pe datoriile suverane din Europa.

MF Global a fost în discuţii cu cinci potenţiali cumpărători pentru întregul pachet de acţiuni sau o parte din el, incluzând bănci, fonduri de private-equity şi brokeri, potrivit unei surse care a dorit să nu-şi divulge identitatea deoarece negocierile au fost private.

“În timp ce părţile par atractive, găsirea unor potenţiali cumpărători este tot mai greu de realizat. În actualul context, băncile nu pot merge până la baie fără permisiunea supraveghetorilor lor, lăsând loc la cumpărare companiilor de brokeraj care caută să-şi crească nivelul tranzacţiilor şi să-şi extindă activităţile de asumare de riscuri”, a spus vineri Robert Rutschow, analist al CLSA Credit Agricole Securities din New York.
Consiliaţi de avocaţii care reprezintă falimentara Lehman Brothers
Cea mai atractivă parte a MF Global o reprezintă divizia sa de brokeraj de derivative pentru retail, care ar putea face între 500 şi 600 milioane de dolari. MF Global a angajat firma de avocatură Weil, Gotshal & Manges LLP, cea care reprezintă Lehman Brothers Holdings Inc, care în 2008 a completat fişele pentru cel mai mare faliment din istoria SUA.
MF Global ar putea aplica pentru protecţia falimentului cât de curând în această zi şi să-şi vândă din active companiei Interactive Brokers Group Inc, potrivit unei ştiri de pe pagina Wall Street Journal, citând o persoană familiară acestor discuţii. Interactive Brokers ar putea cel mai probabil să lanseze o ofertă iniţială în jur 1 miliard de dolari în cadrul licitaţiei supravegheate de curte, imediat ce compania va complete pentru Capitolul 11 (protecţia falimentului), a spus sursa citată de WSJ.
Purtătorul de cuvânt al Interactive Brokers a refuzat să comenteze. De asemenea, purtătorul de cuvânt din New York al MF Global nu a răspuns imediat la e-mail pentru a comenta pentru WSJ articolul, iar telefonul său este nefuncţional de câteva ore.
Acţiunile MF Global au picat cu 47% în tranzacţiile de pe bursele europene, până la cotaţia de 64 de cenţi, comparativ cu ultimul preţ de vineri şi înainte ca acestea să fie suspendate de pe Wall Street de Fed.