La puțin mai mult de un an de la criza bancară din martie 2023, când Statele Unite au înregistrat trei dintre cele mai mari falimente bancare din istorie, sectorul bancar este, probabil, și mai vulnerabil, scrie Kitco.com.

Vom vedea și mai multe bănci prăbușindu-se anul acesta

„Cred că vom vedea și mai multe bănci prăbușindu-se in acest an”, a declarat Zang. „Ceea ce încearcă ei să facă este să creeze o aterizare soft, dar problema este că trecem la un nou sistem. Nu există o aterizare soft. Au nevoie de o criză. Așa că vom vedea și mai multe bănci prăbușindu-se anul acesta”, a continuat Zang.

Ea a subliniat că fiecare bancă este insolvabilă din cauza deciziilor luate de Rezerva Federală.

„Au cumpărat toată această datorie guvernamentală cu dobânzi zero sau chiar negative. Acum, că ratele dobânzilor sunt împinse în sus, pentru a lupta împotriva inflației, evaluarea acelei datorii este un dezastru. Nu este vorba doar de bunuri imobiliare comerciale”, a afirmat ea.

„Dacă evaluările tuturor băncilor, inclusiv ale băncilor centrale, se bazează pe datorii, de fapt, întregul sistem se bazează pe datorii. Aceste rate ale dobânzilor au împins evaluările de piață ale datoriilor respective”, a subliniat Zang.

Ea a precizat că nu este vorba doar de obligațiuni și credite ipotecare, ci și de împrumuturile auto, pentru studenți, cardurile de credit și trilioane și cvadrilioane de pariuri derivate împotriva acelei datorii sau a calității creditului.

Cum va arăta următoarea criză bancară și care sunt factorii declanșatori

În 2023, piețele au fost martorele prăbușirii băncilor SVB, Signature și First Republic, care dețineau un total de 532 de miliarde de dolari în active – mai mult decât toate activele combinate deținute de cele 25 de bănci care s-au prăbușit la apogeul crizei financiare globale din 2008.

Ca răspuns, Rezerva Federală a instituit un program bancar de urgență, care a expirat.

Programul de finanțare a oferit băncilor și uniunilor de credit un colac de salvare, permițându-le să obțină împrumuturi timp de până la un an. Înainte de expirarea acestuia, la începutul lunii martie 2024, aproape 170 de miliarde de dolari fuseseră distribuite prin această inițiativă, potrivit Fed.

„Cu toate acestea, expirarea programului înseamnă foarte puțin, deoarece Fed a ajustat alte canale de credit existente pentru a face lucrurile să funcționeze fără probleme în fundal”, a subliniat Zang.

De exemplu, se lucrează la eliminarea „stigmatizării” din jurul ferestrei sale de reduceri, cunoscută drept ”lending facility of last resort”, a adăugat ea.

Președintele Fed, Jerome Powell, declara, în martie, că banca centrală a SUA trebuie să facă mai mult pentru a elimina problema stigmatizării. „Trebuie să ne asigurăm că băncile pot folosi efectiv fereastra de reduceri atunci când trebuie să o folosească”, declara Powell.

Băncile mari sunt precaute cu privire la utilizarea ferestrei de reducere, deoarece ar putea indica faptul că au probleme.

Într-un raport din martie, Fondul Monetar Internațional a avertizat că SUA ar putea asista la o nouă criză financiară din cauza expunerii băncilor la scăderea sectorului imobiliar comercial și a ratelor ridicate ale dobânzilor.

„Concentrarea mare a expunerilor CRE [imobiliare comerciale] reprezintă un risc serios pentru băncile mici și mari, pe fondul incertitudinii economice și a ratelor dobânzilor mai mari”, avertiza FMI.

Zang a menționat, de asemenea, că urmărește îndeaproape sectorul de capital privat, pe măsură ce criza bancară se desfășoară.

Un munte de datorii și consecințele sale

Datoria națională a SUA depășește 34,5 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că Fed va fi forțată, în cele din urmă, să reducă ratele, a declarat Zang.

„Ar putea părea în regulă, dar este ceva inflaționist. O inflație mai mare erodează încrederea atunci când publicul o simte dureros. Următoarea criză mare va fi cea care o va face evidentă pentru public. Există un singur nivel de încredere aici, și aceasta este încrederea publicului în tiparniță”, a explicat ea.

Bitcoin, un Cal Troian pentru monedele digitale bancare centrale?

Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) au fost dezvoltate activ de majoritatea țărilor, mai ales în ultimii patru ani. Conform celor mai recente date de la Atlantic Council, 134 de țări, care reprezintă 98% din PIB-ul global, explorează CBDC, în creștere de la 35 în 2020.

O criză viitoare în sectorul bancar ar putea fi folosită pentru a deschide calea către o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) în SUA, potrivit lui Zang.

„E nevoie de o criză suficient de mare pentru a speria oamenii și a-i face să se conformeze. Și ne vor oferi CBDC-uri să ieșim și să cheltuim. Ei fac teste, deși susțin contrariul. Treaba lor este să mintă”, a spus ea.

Zang subliniază consecințele sistemului CBDC. „Dacă nu ai hrană, apă, energie, securitate, conservare a bogăției, comunitate și adăpost, nu vei avea de ales. Pentru că vei fi obligat să faci orice vor ei să faci”, explică ea. „Lucrează la greu pentru a obține acele CBDC peste tot în lume. Chiar dacă publicul din multe locuri a spus că nu le dorește, ni se vor băga pe gât”, avertizează ea.

Zang a subliniat că Bitcoin ar putea fi un Cal Troian pentru un CBDC.

„Convingerea mea, mai ales după ce am citit NSA din 1996, care este o carte albă a agenției guvernamentale despre cum să creezi o monetărie, este aceea că Bitcoin a fost Calul Troian”, a menționat ea. „Nu cred că a fost o coincidență faptul că a apărut în ianuarie 2009 și relaxarea cantitativă a început în martie”, susține Zang.

În opinia ei, Bitcoin a fost folosit pentru a normaliza ideea monedelor digitale, permițând publicului să fie mai receptiv la un viitor CBDC.