Premierul Florin Cîţu scapă, pentru moment, de presiunea moţiunii de cenzură.

În cadrul şedinţei Birourilor Permanente Reunite de joi, 9 septembrie, s-a votat amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR, depusă împotriva Executivului condus de Florin Cîţu.

Se va aştepta astfel o decizie a Curţii Constituţionale (CCR) în privinţa plângerii înainte de Guvernul României cu privire la un eventual conflict constituţional.

Amânarea dezbaterii şi votului, decisă la propunerea liderului senatorilor UDMR

Mai exact, Birourile Permanente Reunite au aprobat, joi, ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului, care include citirea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR şi votul pe înfiinţarea Comisiei de anchetă privind creşterea preţurilor la energie.

Totuşi, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, s-a decis amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern.

Plenul reunit al Parlamentului a fost convocat pentru joi, de la ora 16:00, au decis preşedinţii Anca Dragu şi Ludovic Orban, miercuri, transmite Agerpres.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor Permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Ludovic Orban, tună şi fulgeră după decizia de astăzi

Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor nu a fost de acord cu amânarea dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură, susţinând că este o încălcare a statului de drept şi a deciziilor CCR.

“Din punctul meu de vedere, ceea ce ați votat astăzi înseamnă o încălcare a deciziilor CRR și a statului de drept. Mai mult decât atât, există o altă decizie a CCR care spune că nu se poate prelungi dezbaterea la nesfârșit. În decizia CCR se invocă celeritatea în ceea ce privește dezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură.

Deciziile CCR trebuie respectate. Noi nu ne putem permite, ca parlamentari, să avem poziții, chiar dacă interesul politic ne dictează altceva. Nu pot să votez niciodată o decizie neconstituțională, care pune pe stop democrația din România. Ca atare, sunt prezent și nu votez!”, a spus Orban, potrivit Stiripesurse.ro.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei