Cutremur în România. Alertă de la INFP

Trei cutremure de mică intensitate au fost înregistrate sâmbătă dimineață în România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cel mai recent seism a avut loc la ora 08:08, în zona Banat, județul Timiș, și a avut o magnitudine de 3,2 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o distanță de 29 km sud-est de Szeged, 58 km est de Subotica, 70 km vest de Arad, 71 km nord-vest de Timișoara, 76 km nord de Zrenjanin și 85 km sud-vest de Bekescsaba.

Anterior acestuia, două cutremure de intensitate redusă au avut loc în zona seismică Vrancea. Primul a fost înregistrat la ora 04:10, cu magnitudinea de 2,1, iar al doilea la ora 06:05, având magnitudinea 2,7.

Niciunul dintre cele trei evenimente seismice nu a produs pagube materiale și nu au fost raportate victime.

Când vine marele cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a analizat și a spus dacă este sau nu posibilă producerea unui cutremur devastator în România, în acest an, similar celui de 1977.

Dat fiind faptul că România se află într-o regiune unde există activitate seismică semnificativă, riscul unui cutremur major nu poate fi exclus total.

Cu toate că estimările arată că un cutremur de mare magnitudine ar putea avea loc peste câțiva ani, nu putem exclude riscul de a trăi o tragedie precum cea din 1977.

Mărumureanu este de părere că un seism major este inevitabil, iar acest eveniment nefericit ar putea avea loc între anii 2039 și 2040 și ar putea avea o magnitudine de 7,7 sau 7,8 pe Richter.

„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Harta ultimilor 30 de ani

Mărmureanu se bazează pe o hartă detaliată în care sunt trecute cutremurele mari din România, din ultimii 300 de ani.

Prin intermediul acestei hărți, cercetătorii pot identifica tendințe, dar pot estima și momentele în care ar putea avea loc seisme mai puternice. Acestea subliniază urgența pregătirii pentru un astfel de eveniment, iar măsurile de prevenție trebuie să fie o prioritate.

În România au avut loc câteva cutremure majore, care au lăsat urme adânci în istoria țării, în urma cărora mai mulți oameni au murit, plus că au existat și multe pagube materiale.