Cutremur în România! Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 s-a resimțit duminică dimineață în zona Vrancea, conform informațiilor furnizate de INFP.
Cutremur în România
Un nou cutremur în România. Seismul de 4,2 s-a produs în această dimineață în zona Vrancea. Acesta a avut loc pe teritoriul județului Vrancea la ora 05:38:44, având o adâncime de 141,2 kilometri.
Epicentrul a fost situat la o distanţă de 49km V de Focşani şi 67 km N de Buzău.
Marele cutremur din România! Ce trebuie să știi înainte să se întâmple
Înaintea unui posibil mare cutremur în România, este important să fie cunoscut faptul că există o rețea extinsă de adăposturi de protecție civilă în țară, pregătită pentru a face față situațiilor de război sau cataclisme.
Mulți români nu știu de existența unei hărți interactive care indică aproximativ 5.000 de astfel de locuri sigure. Cu toate acestea, este esențial să subliniem că buncărul anti-atomic aflat sub Parlament nu este inclus pe această hartă.
Aceste adăposturi reprezintă o opțiune pentru cetățeni în cazul unor situații extreme, oferind protecție împotriva diferitelor amenințări potențiale.
Unde ne adăpostim în caz de cutremur
În România, există aproximativ 5.000 de locații desemnate ca adăposturi de protecție civilă, conform listei elaborate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Este important să știm că, în cazul unui posibil „mare cutremur„, aproximativ o treime dintre aceste adăposturi se află în Municipiul București și în localitățile înconjurătoare ale Capitalei.
Bucureștiul dispune de 1.337 de adăposturi, iar în localități precum Chitila, Voluntari sau Balotești, există alte 253 de astfel de locuri de refugiu.
O aplicație web dedicată, menită să simplifice localizarea acestor adăposturi, poate fi accesată la adresa adapostulmeu.ro.
Este esențial să subliniem că aceste adăposturi nu sunt construcții special proiectate în acest scop, ci sunt, în cea mai mare parte, amenajări realizate în subsolurile unor clădiri deja existente.
Aceste spații de adăpost există fie în cadrul clădirilor deținute de companii, fie în locuințele persoanelor fizice.
Adăposturi în București
În centrul Bucureștiului, de-a lungul Căii Victoriei, există locuri de adăpost în subsolul clădirilor CEC și sub Muzeul Național de Istorie.
Unul dintre aceste adăposturi este situat la adresa Calea Victoriei nr. 15, sub clădirea CEC Bank, având numărul de identificare 4450. De asemenea, un alt adăpost se află la numărul 12 de pe Calea Victoriei, în subsolul unui bloc.
De asemenea, la aceeași adresă, există adăpostul 3924, situat sub Muzeul Național al României. În zona Universității, există adăpostul 4481, amplasat în parcarea subterană.
Deși puține, printre adăposturile din țară se numără și cel anti-atomic construit sub Palatul Parlamentului, la ordinul lui Ceaușescu.
Este important de menționat că acest adăpost nu este inclus pe harta interactivă, iar acest lucru se datorează probabil faptului că nu este destinat uzului public, ci mai degrabă elitei politice sau militare.