Reforma pensiilor, criticată de agențiile internaționale de rating
Reforma pensiilor este dur criticată de agențiile internaționale de rating! Potrivit analiștilor acestora, guvernanții noștri încă nu au prezentat un plan clar de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Trebuie precizat că multe angajamente implică o creștere a cheltuielilor bugetare.
Agenția Standard & Poor (S&P) arată că România nu a prezentat încă măsuri credibile pentru atenuarea impactului bugetar al măririlor de pensii planificate pentru anul electoral 2024. Asta în contextul în care mai multe agenții de rating au avertizat că deficitul național al putea rămâne ridicat în viitorul previzibil, potrivit unei analize Reuters.
Amintim că săptămâna trecută, România a adoptat o lege menită să plaseze sistemul de pensii pe o traiectorie sustenabilă. Acest lucru s-a realizat în contextul unui cadru legislativ convenit cu UE în schimbul fondurilor primite prin PNRR.
Mărirea pensiilor poate cauza creșterea deficitului țării noastre
Potrivit estimărilor S&P, mărirea pensiilor poate provoca creșterea deficitului României. Asta ar însemna cu 1% peste prognozele de bază ale țării noastre privind următorii trei ani. Mai mult, planurile Guvernului pentru a compensa parțial această creștere a cheltuielilor prin îmbunătățirea colectărilor par ineficiente.
„În acest punct, în opinia noastră, nici una dintre aceste măsuri nu este destul de concretă ori suficientă pentru a contrabalansa pe de-a-ntregul potențiala mărire a pensiilor”, a afirmat într-un e-mail remis Reuters de către directorul pentru comunicarea rating-urilor la S&P.
În 2024, Comisia Europeană prevede pentru România un deficit bugetar de 5,3% din PIB. Prognoza nu include însă și costul măririi pensiilor. Este unul dintre cele mai mari deficite din UE, aproape dublul pragului de 3% care ar fi scăpat România de supraveghere fiscală al blocului comunitar.
Noua lege a pensiilor, un risc pentru România
Recent, Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de profil din lume, a transmis că noua lege a pensiilor din România ar putea prezenta un risc fiscal pe termen mediu. Potrivit specialiștilor, legea subminează sustenabilitatea sistemului de pensii.
Aceștia spun că „noua lege a pensiilor a României ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane și ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu, dacă este implementată conform planificării și fără măsuri compensatorii”.
Impactul eventual va depinde de direcția mai largă a politicii fiscale, inclusiv de eforturile de a părăsi Procedura de deficit excesiv în curs.