În cursul zilei de luni, 5 martie, are loc un exercițiu de pregătire civilă în caz de cutremur major la Palatul ASE – clădirea Ion Angelescu din Capitală. La acest exercițiu participă și Asociația Clubul Câinilor Utilitari.
Asociația Clubul Câinilor Utilitari (ACCU) a trimis un comunicat de presă în care anunță că evenimentul este organizat de către această Asociație, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Capitală.
„12.000 de oameni trăiesc în 362 de clădiri cu risc seismic 1 în Bucureşti. Oficial, sunt 851 de clădiri în toate cele trei clase de risc şi 1.524 încadrate în categorii de urgenţă. Alte date spun că în Bucureşti ar fi peste 2.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic şi zeci de mii de oameni expuşi pericolului. În cazul unui cutremur puternic în Bucureşti, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din România, capacitatea de intervenţie a autorităţilor vă fi cel puţin limitată, iar capacitatea de rezilienţă a oraşului redusă”, se arată în comunicatul de presă.
Câinii sunt antrenați special pentru astfel de situații
În comunicat, Asociația Clubul Câinilor Utilitari (ACCU) spune că este greu de prevăzut ce urmări va avea un cutremur, însă este clar că, în cazul unuia puternic, vor exista multe victime prinse sub pereții clădirilor prăbușite.
În acest sens, cea mai eficientă și rapidă cale de a salva viețile oamenilor sunt câinii de căutare și salvare.
ACCU spune că aceștia sunt antrenați în caz de cutremur și că sunt dresați pentru a găsi victimele cu ajutorul mirosului în diferite scenarii – sub dărâmături sau clădiri dezafectate, în păduri sau în spații urbane.
Potrivit comunicatului de presă, un singur câine antrenat pentru asta este echivalentul unui grup format din 50 de persoane. De asemenea, un câine poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță.
ACCU mai spune că rata de succes a unei astfel de misiuni este destul de ridicată – 70%.
„Câinii salvatori lucrează în tandem cu partenerii lor umani şi pot obţine un atestat oficial doar după cel puţin un an de pregătire intensă şi aproape 1.000 de ore de antrenament, ceea ce presupune un angajament serios din partea stăpânilor lor”, se mai arată în comunicat.
Clubul Câinilor Utilitari este un ONG, inițiat în 2010, al cărei scop principal este pregătirea câinilor de utilitate socială (echipe om-câine pentru Câini de Salvare și Câini pentru Terapia Asistată de Animale); consilierea diferitelor organizații guvernamentale sau non-guvernamentale în ceea ce privește folosirea câinilor utilitari; educarea opiniei publice, dar mai ales a copiilor, despre beneficiile interacțiunii om-animal sau despre câini utilitari și câini în general.