Cutremur în România, miercuri dimineață
În această dimineață, 22 noiembrie 2023, a avut loc un cutremur în România. Mai exact, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 80,6 km. A avut loc la ora 03:55.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 35 km V de Focșani, 71 km N de Buzău, 75 km E de Sfântu-Gheorghe, 86 km SV de Bârlad, 87 km S de Bacău, 90 km E de Brașov, potrivit INCDFP.
Cutremur în Indonesia
Potrivit sursei citate anterior, tot în această dimineață, a avut loc un seism și-n Indonesia. Mai exact, pe Insula Halmahera.
Seismul a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter. S-a produs la ora 04:48 (ora locală a României), la o adâncime de 110 kilometri.
Despre activitatea seismică din România
În România, riscul de cutremure este concentrat în anumite zone identificate de Guvern, care a recent adoptat „regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur”. Acest document detaliază rolurile și responsabilitățile instituțiilor în cazul producerii unor cutremure semnificative și include hărți care evidențiază aceste zone predispuse la activitate seismică, precum și o hartă a riscului seismic.
Specialiștii în seismologie identifică zona Vrancea ca fiind cea mai periculoasă, unde activitatea seismică are loc la adâncimi intermediare, între 60 și 170 de kilometri, afectând extins două treimi din teritoriul național și porțiuni din Republica Moldova și Bulgaria.
Pe lângă zona Vrancea, există cel puțin 13 surse seismice crustale (superficiale) cu potențialul de a genera cutremure resimțite pe întreg teritoriul național. Acest lucru este posibil chiar și în ciuda faptului că unele dintre aceste surse se află în țări învecinate, precum Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Aceste surse se găsesc în următoarele regiuni:
Depresiunea Bârlad;
Depresiunea Predobrogeană;
Falia Intramoesică;
Depresiunea Transilvaniei;
Regiunea Danubiană;
Gorj;
Zona Făgăraș – Câmpulung Muscel;
Crișana – Maramureș;
Șabla;
Banat;
Satu Mare;
Porțile de Fier;
Zona Dobrogei.
După realizarea acestor analize, a fost elaborată o a doua hartă axată pe pericolul seismic.
Harta evidențiază că județele cu cel mai mic grad de expunere la acest pericol sunt cele din centrul Transilvaniei: Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Bistrița și Sălaj. De asemenea, hazardul seismic este redus și în județe precum Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Bihor, Suceava, Mureș sau Harghita.
Cel mai recent cutremur înregistrat în România a avut loc pe 14 noiembrie și a fost simțit în diverse regiuni ale țării. A avut o magnitudine de 3.6 și s-a produs la o adâncime de 140.0 km.