Replica cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter a avut loc în Gorj, la o adâncime de 15 kilometri

Vineri, 17 februarie 2023, la ora locală 11:11, în județul Gorj, a avut loc o replică cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 kilometri. Cutremurul a fost calificat drept „mediu” de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Potrivit sursei citate anterior, cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Prefectura Gorj și alte instituții locale au fost evacuate în urma cutremurului.

În dimineața zilei de vineri, a avut loc și o replică slabă, cu magnitudinea de 2,4, la adâncimea de 5 km.

Replici ale cutremurelor din Gorj pot să apară timp de două luni

Vă amintim că directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a vorbit joi, 16 februarie 2023, despre cutremurele care au avut loc în ultimele zile în județul Gorj.

Potrivit spuselor sale, până joi, 16 februarie, la ora 23:00, au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj, iar activitatea replicilor poate să se întindă pe o lună întreagă sau chiar pe două luni. După ce se va termina acest val de cutremure, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când.

„Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni.

Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare. Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2 cât a fost ieri.

După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când. Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește. Probabil și aici a fost tot așa. A fost anul trecut un cutremur de 4 și după aceea s-a liniștit.

La fel și acum câțiva ani, am avut un cutremur, apoi s-a liniștit. Era o activitate normală, nu arăta nimic suspect, că va începe o activitate așa de puternică și cu magnitudini atât de mari”, a declarat, joi, Constantin Ionescu în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24.