Un nou cutremur în România luni, 31 martie

Un nou cutremur în România luni, 31 martie. Un nou seism de intensitate redusă a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, la ora 7:25, în județul Buzău, regiunea seismică Vrancea.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 123.4 de kilometri.

Epicentrul acestui eveniment seismic s-a situat în proximitatea mai multor orașe, fiind localizat la 52 de kilometri vest de Focșani, 52 de kilometri nord-vest de Buzău, 67 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 73 de kilometri est de Brașov și 80 de kilometri nord-est de Ploiești.

cutremur 31 martie
SURSA FOTO: https://infp.ro/

Peste 30 de cutremure au avut loc în România în cursul lunii martie

În cursul lunii martie, România a fost zguduită de un număr total de 35 de cutremure, cu magnitudini variind între 2 și 3,9 grade pe scara Richter. Seismele din această perioadă s-au încadrat în categoria mișcărilor tectonice de intensitate mică, fără a provoca pagube sau victime.

Regiunea seismică Vrancea rămâne una dintre cele mai active din punct de vedere tectonic din Europa, generând frecvent mișcări ale scoarței terestre.

De ce au loc cutremure în România?

Cutremurele din România sunt cauzate de activitatea tectonică intensă din zona Vrancea, una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa. Acestea apar din mai multe motive geologice:

1. Zona de subducție Vrancea

România este situată la intersecția mai multor plăci tectonice: Placa Eurasiană, Placa Adriatică și Placa Moesică.

În Vrancea, o parte a scoarței terestre (Placa Moesică) se scufundă lent sub Carpați, ceea ce generează tensiuni puternice și, periodic, eliberarea acestora prin cutremure.

2. Adâncimea mare a cutremurelor

Majoritatea cutremurelor vrâncene se produc la adâncimi de 60-200 km, fiind considerate cutremure intermediare.

Acestea au o arie largă de impact, fiind resimțite în întreaga țară și uneori chiar în țările vecine.

3. Mișcarea plăcilor tectonice

Zona seismică Vrancea este rezultatul unor forțe care acționează pe termen lung asupra scoarței terestre.

Plăcile tectonice se mișcă continuu, iar acumularea de energie cauzează, la intervale regulate, cutremure.

4. Alte zone seismice din România

Pe lângă Vrancea, mai există activitate seismică și în Banat, Făgăraș-Câmpulung și Dobrogea, dar cutremurele din aceste zone sunt mai slabe și mai rare.