Cutremur chiar în ziua de Florii
Duminică dimineața, la 6:43 ora locală, un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc în județul Vrancea, în zona seismică Vrancea, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs la o adâncime de 86,2 kilometri și a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: la 41 km vest de Focșani, 67 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 82 km est de Brașov, 93 km sud de Bacău și 95 km sud-vest de Bârlad.
Începând cu luna aprilie, în România au avut loc 29 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.
Anul trecut, cea mai semnificativă mișcare tectonică, cu o magnitudine de 5,7, a avut loc la 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Cât de mare este riscul pentru un cutremur puternic în România
Experții de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) au atras atenția asupra posibilității unui cutremur major care să aibă loc în țara noastră. Aceste avertismente au fost emise în contextul mișcării faliei anatoliene, care a generat noi seisme în Turcia.
Mihail Diaconescu, specialist în fizică la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a explicat riscurile potențiale pentru România în urma seriei de cutremure din Turcia.
În Turcia, se află într-o stare de alertă în urma unei serii de cutremure de suprafață cu diverse magnitudini, cel mai mare având o magnitudine de 5,6. Aceste seisme au afectat regiunea Tokat din centrul țării.
Experții avertizează că în urma acestor cutremure, falia anatoliană, care a generat și cutremure în România, a început să se miște într-un mod îngrijorător.
Diaconescu a menționat că se discută despre falia nord-anatoliană, care se întinde oarecum paralel cu coasta sudică a Mării Negre. El a subliniat că în dreptul Istanbulului, falia se îndreaptă spre Grecia.
Totodată, a evidențiat că magnitudinea și adâncimea cutremurului nu indică că acesta ar transmite energie seismică către România.