Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 2.3 grade a fost înregistrat în această noapte, la ora 00:46:18 (ora locală a României), în județul Vrancea.
Seism a fost localizat la adâncimea de 78 km.
Val de cutremure de mică intensitate în august
Potrivit Institutului, cutremurul s-a produs 76 km E de Brașov, 91 km NE de Ploiești, 103 km S de Bacău, 116 km V de Galați, 117 km NV de Brăila, 142 km N de București și 162 km NE de Pitești.
Numai în luna august, în țara noastră au avut loc aproximativ 30 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter, scrie evz.ro.
Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Activitate normală pentru regiunea Vrancea
”În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter.
Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.
Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate.
Pericol pentru clădirile vechi
E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani.
Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.
Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.