România, zguduită de cutremur! Când a avut loc seismul? A fost resimțit în următoarele zone
Astfel, seismul a avut loc la ora 03:02 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)
De asemenea, cutremurul a avut o magnitudine de ml 3.3 și s-a produs la adâncimea de 126 km. Potrivit sursei menționate, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brasov, 88km NE de Ploiesti, 106km S de Bacau, 117km V de Galati, 118km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 160km NE de Pitesti, 187km SV de Iasi, 189km E de Sibiu, 203km N de Ruse.
Ce seisme au fost înregistrate anterior?
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anterior a fost înregistrat un seism în ziua de 9 decembrie. Cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, în Zona Seismică Vrancea, la ora locală 15:02:24.
A fost un cutremur slab, ce a avut magnitudinea ml 3.3 şi s-a produs la o adâncime de 127 de km, explica INFP. Specialiştii mai indică faptul că acest seism s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
- 72 km E de Braşov,
- 76 km NE de Ploieşti,
- 118 km S de Bacău,
- 118 km V de Brăila,
- 120 km V de Galaţi,
- 127 km N de Bucureşti,
- 151 km NE de Piteşti,
- 186 km E de Sibiu,
- 192 km N de Ruse,
- 198 km SV de Iaşi.
De asemenea, acesta a fost al doilea seism înregistrat joi, 9 decembrie, în doar câteva ore în România. La ora 12:47:11, tot în Zona Seismică Vrancea, de data aceasta în judeţul Vrancea, aparatele au indicat producerea unui alt cutremur.
Acesta a avut o magnitudine puţin mai mică, ml 3.1, producându-se la o adâncime de 76 km, informau specialiştii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
La începutul acestui luni, cunoscutul seismolog Gheorge Mărmureanu, preşedinte onorific al INFP, a transmis un mesaj extrem de clar autorităților române, precizând că „un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu”. De asemenea, acesta a spus că nu poate prezice data la care ar putea avea loc un cutremur devastator, dar cel mai bine este să fim „mereu pregătiți”.
„Un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu. Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe”, afirma specialistul la Realitatea Plus.
„Au apărut și foarte multe idei. Sunt multe de făcut. Ar trebui făcută o discuție cu specialiștii pentru că se poate construi oriunde, se poate să se consume bani, dar fără să se facă ce trebuie. Firea are dreptate. Centrul Vechi e făcut cu un secol în urmă și a trecut prin 2 mari cutremure – din 40 și din 77. Trebuie făcută o analiză.
Nu știu cât vor rezistă cei care sunt la putere acum… Când oamenii mor sub dărâmături este un lucru foarte trist. Pot să moară copii… (…) Nu spun că nu sunt lucruri importante de făcut, dar trebuie prioritizat”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.