Cutremur în România! Informațiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) arată că seismul s-a produs la ora 3:10. Mișcarea a fost înregistrată în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimea de 97,8 km.
A avut loc un nou cutremur în România!
De această dată, seismul a avut o magnitudine slabă, de 2.4 grade pe scara Richter. Totodată, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50 km V de Focșani, 55 km NV de Buzău, 66 km SE de Sfântu-Gheorghe, 73 km E de Brașov, 84 km NE de Ploiești.
„În ziua de 31 Decembrie 2023 la ora 03:10:39 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 97.8km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50km V de Focsani, 55km NV de Buzau, 66km SE de Sfantu-Gheorghe, 73km E de Brasov, 84km NE de Ploiesti”, este anunțul publicat de INFP.
Au fost înregistrate mai multe seisme în ultima vreme
Amintim că s-au produs mai multe cutremure în ultima vreme. De exemplu, joi dimineața a fost înregistrat un seism în Transilvania, Hunedoara. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 3:05 și s-a resimțit la o adâncime de 3 km.
Acest seism a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: la 39 km NV de Târgu Jiu, la 45 km S de Hunedoara, la 60 km S de Deva, la 84 km N de Drobeta-Turnu Severin, la 88 km E de Reșița și la 91 km SV de Alba Iulia.
Un alt cutremur, având o magnitudine de 3,4, a avut loc la finalul săptămânii trecute. S-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, conform informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a oferit mai multe sfaturi cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmăm în caz de cutremur. Primul sfat este: „păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur”.
„Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite”, explică ISU.
Trebuie avut în vedere și că scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor. Chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este „extrem de periculoasă”, potrivit ISU.