Cutremur în România, în prima zi de Paște
Potrivit comunicatului emis de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), în data de 5 mai 2024, la ora 06:00:20 (ora locală a României), s-a înregistrat un cutremur slab în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Magnitudinea acestuia a fost de 2.8 pe scara Richter, iar adâncimea epicentrului a fost de 137.9 km.
Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: la 53 km nord de Ploiești, la 54 km sud-est de Brașov, la 56 km nord-vest de Buzău, la 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 80 km nord-est de Târgoviște și la 82 km sud-vest de Focșani. Aceste informații au fost furnizate de către INFP.
„În ziua de 05 Mai 2024, la ora 06:00:20 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 137.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53km N de Ploiesti, 54km SE de Brasov, 56km NV de Buzau, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 80km NE de Targoviste, 82km SV de Focsani”, potrivit INFP.
Ce se va întâmpla dacă vine un cutremur mare
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că este îngrijorat în legătură cu posibilitatea unui cutremur major în București. El a afirmat că situația ar fi gravă, dat fiind faptul că multe clădiri sunt aceleași care au trecut și prin cutremurul din 1977. El a subliniat că, în teorie, noile construcții respectă toate normele de siguranță, însă în practică nu are încredere că acest lucru este întotdeauna respectat.
Întrebat în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, sâmbătă, despre posibilitatea ca centrul Capitalei să fie afectat în cazul unui cutremur în București, Nicușor Dan a răspuns.
„Dacă vine un cutremur, o să fie rău, da. Adică sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977 şi o să fie rău. În momentul de faţă, noi avem proiecte de cam un miliard de lei de consolidare care sunt în diferite faze, fie de expertizare, fie de proiectare pentru începerea execuţiei. Sunt anevoioase procedurile administrative, dar vrem să le facem ca la carte”, a explicat Nicuşor Dan.
În ceea ce priveşte numărul clădirilor cu risc seismic consolidate, edilul a precizat că municipalitatea lucrează efectiv în trei șantiere diferite. Există proiecte pentru care sunt disponibile fonduri și altele aflate în diferite etape de dezvoltare, precum cele 150 de blocuri sau clădiri de anumite dimensiuni. Se estimează că în următorii trei ani vor fi finalizate între 80 și 100 dintre acestea.