Andrei Illarionov, fost consilier al președintelui rus, Vladimir Putin, susține că războiul ar putea fi de abia la început. Rusia mai are numeroase strategii care încă nu au fost puse în aplicare.
Rusia pregătește o nouă strategie
De exemplu, pentru a contracara aprovizionarea prin România, armata rusă ar putea da o lovitură în Bugeac, o regiune cu o componență etnică complexă și cu cei mai puțini susținători ai Kievului.
„Nimic mai mult decât o ipoteză, dar scheme similare au fost aplicate de Armata Roșie și în cel de-al doilea Război Mondial, în Ungaria din 1956, Cehoslovacia din 1968, Georgia din 2008, Ucraina din 2014
Prin Bugeacul ucrainean din sud-vestul regiunii Odesa trece una din principalele artere de alimentare militară a Ucrainei.
Acest raion are o componență etnică complicată, cu cel mai scăzut nivel de dispoziții pro-ucrainene și se învecinează cu Găgăuzia, o autonomie teritorială în componența Republicii Moldova, unde nivelul de susținere a lui Putin se ridică la 90 – 99 la sută și care se alătură geografic Transnistriei controlate de Federația Rusă.”, a spus Andrei Illarionov, fostul consilier al președintelui rus, Vladimir Putin.
Rusia vrea să invadeze Transnistria?
De asemenea, fostul consilier al lui Vladimir Putin a mai făcut un avertisment în legătură cu posibilitatea ca Rusia să încerce să invadeze Transnistria.
„În aceste împrejurări se poate admite, teoretic, posibilitatea unei operațiuni de desant rusesc în Bugeac, amplasat relativ departe de centrele de rezistență ale Ucrainei și lipsit, presupun, de suficiente capacități de apărare. De aici se poate invada Găgăuzia pentru a avansa spre Transnistria. Astfel, se poate încerca, în funcție de situație, și schimbarea puterii în Moldova.
Știm, că anul trecut a avut loc o asemenea tentativă. Iar noua guvernare a Moldovei ar putea să pună capăt oricărui ajutor Ucrainei via România și Moldova.”, a mai spus fostul consilier al liderului de la Kremlin.
Andrei Illarionov, fost consilier al președintelui rus, Vladimir Putin, a ținut să sublinieze că scenariile ar putea să pară exagerate, dar aceste scheme au fost aplicate și în 2008, în Georgia.
„Acesta poate fi modul de gândire de care se poate ghida Cartierul general al armatei ruse. Aproximativ aceleași scheme au fost aplicate în 2008 în Georgia.
Rusia ar pune stăpânire pe întreaga țară vecină și nu ar mai fi vorba despre acțiuni pe o porțiune limitată a frontului, cum a fost pe 24 februarie. Dar toate acestea nu sunt decât supoziții, care, dă Doamne, să nu se împlinească”, a mai dezvăluit Andrei Illarionov.