Alertă în caz de cutremur în România! Bucureștenii sunt avertizați de două ori mai repede decât clujenii

Alertă în caz de cutremur în România! În țara noastră, există un sistem de avertizare seismic denumit REWS (Sistemul de Avertizare Rapidă în caz de Cutremur). Acesta intră în funcțiune atunci când se înregistrează cutremure cu o magnitudine depășind 4,5 grade pe scara Richter.

REWS este primul sistem de alertă seismică funcțional din Europa. În același timp este și primul sistem operațional specializat în detectarea cutremurelor de adâncime intermediară la nivel global. El a fost conceput cu precădere pentru a face față evenimentelor seismice din regiunea seismică Vrancea.

REWS se folosește de semnalele de undă captate de stațiile seismice situate în proximitatea epicentrului. Astfel, oferă o estimare rapidă a magnitudinii și adâncimii cutremurelor, în doar câteva secunde de la momentul în care primele unde ajung la suprafață.

Prin acest sistem se transmit avertizări pentru cutremure cu o magnitudine ≥ 4,5. Durata utilă a avertismentului (până la momentul sosirii undei S în locație – mult mai periculoasă decât unda P – primară) este direct proporțională cu distanța față de epicentru.

Pentru un cutremur în inima regiunii Vrancea, având o adâncime de 94 km și caracteristici similare cu cel din 4 martie 1977, perioada utilă de avertizare variază:

– București: 25 de secunde
– Iași: 30 de secunde
– Constanța: 40 de secunde
– Cluj-Napoca și Craiova: 50 de secunde

Este important de precizat că unda de șoc parcurge traseul în ordinea următoare: București, apoi Cluj, și în final, Deva.

De ce Capitala este alertată mai repede în cazul unui cutremur în regiunea Vrancea

Vrancea se află la aproximativ 208 km distanță de București. Aceasta este o distanță mai mică decât cea de la Vrancea la Cluj-Napoca sau de la Vrancea la Deva. Interesant este că distanța de la Vrancea la Iași este aproape aceeași cu cea către București, ambele fiind în jur de 208,8 km și 208,9 km, respectiv.

Vrancea se află la o distanță mai mare de Cluj-Napoca în comparație cu București, dar la o distanță mai mică față de Deva. Astfel, distanța de la Vrancea la Cluj-Napoca este mai lungă decât cea până la București, dar mai scurtă decât cea către Deva.

cutremur
Grafic seism / SURSA FOTO: Dreamstime

Unde se pot produce seisme în România

Specialiștii în seismologie din România au furnizat detalii privind regiunile cele mai vulnerabile ale țării în fața cutremurelor. Iată în ce zone ne putem aștepta la manifestări seismice.

Recent, Guvernul a adoptat „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur”. Acest document oferă o detaliere a responsabilităților instituțiilor în cazul producerii unor cutremure majore. De asemenea, regulamentul include hărți care evidențiază zonele predispuse la seisme, precum și o hartă a riscului seismic.

Conform analizei seismologilor, zona Vrancea este evaluată ca fiind extrem de periculoasă. Aici, se înregistrează o activitate seismică la adâncimi intermediare, cuprinse între 60 și 170 de kilometri. Această regiune afectează o suprafață extinsă, cuprinzând două treimi din teritoriul național al României, precum și porțiuni din Republica Moldova și Bulgaria.

În afara zonei Vrancea, identificăm nu mai puțin de 13 surse seismice crustale, cu potențialul de a produce cutremure resimțite pe întreg teritoriul național. Notabil, unele dintre aceste surse se găsesc în țări vecine, cum ar fi Bulgaria, Serbia și Ungaria, ceea ce subliniază faptul că evenimentele seismice din aceste regiuni pot afecta teritoriul României.

Aceste surse se găsesc în regiunile următoare:

  • Depresiunea Bârlad;
  • Depresiunea Predobrogeană;
  • Falia Intramoesică;
  • Depresiunea Transilvaniei;
  • regiunea Danubiană;
  • Gorj;
  • zona Făgăraş – Câmpulung Muscel;
  • Crişana – Maramureş;
  • Șabla;
  • Banat;
  • Satu Mare;
  • Porțile de Fier;
  • zona Dobrogei.