Un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc miercuri, la ora locală 11:07, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 123 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), după cum transmite Agerpres.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km sud-est de Braşov, 57 km nord de Ploieşti, 112 km nord de Bucureşti, 128 km nord-est de Piteşti, 135 km sud de Bacău, 135 km vest de Brăila, 139 km vest de Galaţi, 170 km est de Sibiu, 177 km nord de Ruse şi 217 km sud-vest de Iaşi.
De la începutul lunii februarie, în România au avut loc zece cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,8 grade pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Cutremur cu magnitudine asemănătoare și sâmbătă
De asemenenea, un cutremur cu magnitudinea de 3,0 pe scara Richter a avut loc și sâmbătă dimineaţă, la ora locală 08:18, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 119 kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km est de Braşov, 69 km nord-est de Ploieşti, 121 km nord de Bucureşti, 124 km sud de Bacău, 124 km vest de Brăila, 126 km vest de Galaţi, 142 km nord-est de Piteşti, 180 km est de Sibiu, 186 km nord de Ruse, 205 km sud-vest de Iaşi.
Proiect privind relansarea consolidării cladirilor cu risc seismic
Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei elaborează un proiect de act normativ pentru alocarea sumei de un miliard de lei, în tranşe, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 şi 2, a anunţat miercuri ministrul Cseke Attila, care a precizat că investiţia va servi un interes public – siguranţa cetăţeanului în caz de cutremur.
Programul multianual vizează finanţarea, din bugetul de stat, a consolidării clădirilor aflate în proprietate privată, dar şi cele deţinute de persoane juridice, şi clădirile care găzduiesc instituţii publice, dacă sunt în proprietatea sau administrarea acestora, precizează MDLPA, într-un comunicat de presă.
Astfel, administraţiile publice locale vor avea posibilitatea de a propune o listă de clădiri, cu risc seismic foarte ridicat, de gradul 1 şi 2, pentru a fi consolidate, finanţarea va fi nerambursabilă, iar pentru persoanele juridice va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. Clădirile private cu locuinţe multiple vor putea cere finanţare pentru consolidare pe baza deciziei asociaţiei de proprietari.