Băncile au raportat o creștere semnificativă a profitului, pentru primul trimestru din 2024. Potrivit FDIC, venitul net combinat pentru 4.568 de bănci asigurate a ajuns la 64,2 miliarde dolari, o creștere de 28,4 miliarde dolari, adică cu 79,5% față de trimestrul precedent.
După cum relatează Finbold, această creștere este atribuită unei scăderi semnificative a cheltuielilor fără dobânzi, parțial din cauza cheltuielilor unice, privind elementele facturate neregulat, recunoscute de marile bănci în trimestrul anterior.
Pierderile nerealizate, o problemă semnificativă în sistemul bancar din SUA
În plus, băncile au beneficiat de venituri mai mari decât din dobânzi și de cheltuieli mai mici cu provizioanele, în primul trimestru din 2024. Cu toate acestea, pierderile nerealizate rămân o problemă semnificativă în sistemul bancar din SUA.
Pierderile nerealizate ale băncilor au crescut semnificativ, ajungând la 517 miliarde de dolari. Aceste pierderi provin, în principal, din deținerile de titluri garantate cu ipoteci rezidențiale.
Când ratele dobânzilor cresc, valoarea acestor titluri scade. Deși aceste pierderi sunt realizate odată ce titlurile de valoare sunt vândute, pot deveni o povară semnificativă dacă băncile trebuie să strângă rapid numerar.
Este al nouălea trimestru consecutiv de pierderi nerealizate, care coincide cu majorările ratei dobânzii de către Rezerva Federală, care au început la începutul anului 2022.
Crește numărul de bănci cu probleme
FDIC a raportat, de asemenea, o creștere a numărului de bănci de pe Lista băncilor cu probleme. Aceste bănci sunt expuse riscului de insolvență din cauza diferitelor deficiențe financiare. Cu toate acestea, FDIC subliniază că numărul băncilor cu probleme rămâne în intervalul istoric observat în perioadele fără criză.
Agenția federală este cea care trebuie să se asigure că sistemul bancar din SUA nu este în pericol imediat.
Provocări permanente, generate de inflație, piețele volatile și tensiunile geopolitice
Cu toate acestea, recunoaște provocările permanente, generate de inflație, piețele volatile și tensiunile geopolitice. Acești factori ar putea afecta capacitatea băncilor de a împrumuta, de a genera profituri și de a menține suficiente lichidități.
De exemplu, într-o criză de lichiditate generată de fuga depozitelor, cum s-a întâmplat în 2023 cu banca Silicon Valley, băncile ar putea fi forţate să vândă inclusiv obligaţiuni din portofoliile incluse în categoria deţinerilor până la maturitate, ceea ce va duce la transformarea pierderilor nerealizate în pierderi realizate.
În plus, portofoliile specifice de credite, cum ar fi cele pentru proprietăți de birouri și carduri de credit, necesită o monitorizare atentă din cauza riscului deteriorării.
FDIC va continua să supravegheze aceste probleme
FDIC va continua să supravegheze aceste probleme, împreună cu presiunile de finanțare și scăderea marjelor de profit.
Firma de consultanță Klaros Group a analizat aproximativ 4.000 de bănci din SUA și a constatat că 282 dintre ele se confruntă cu amenințarea dublă a împrumuturilor imobiliare comerciale și a potențialelor pierderi legate de rate mai mari ale dobânzilor.
Majoritatea acestor bănci sunt creditori mai mici, cu mai puțin de 10 miliarde de dolari în active.