Potrivit informațiilor transmise de Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, sancțiunile se aplică gradual, de la întârzieri ale decontărilor până la pierderea definitivă a unor alocații.
Marcel Boloș spune că pot fi pierduți banii din PNRR dacă nu este rezolvată problema
„Din discuțiile pe care le-am avut până acum cu cei de la Comisia Europeană, componenta de reformă nu a fost pusă în discuție pentru a fi negociabilă.
Avem, în schimb, componenta plafonului de 9,45 % din PIB, care din cauza ultimelor evoluție macroeconomice pe care le avem, mai ales în ceea ce privește rata inflației, prin ajustarea ar duce la depășirea acestui plafon și din acest punct de vedere, așa cum arată prevederile regulamentului Comisie Europene, să trebuiască să modificăm acest plafon”, a declarat Marcel Boloș, conform realitatea.net.
Ce se întâmplă dacă modificările dorite de România nu sunt acceptate?
Mai apoi, ministrul Fondurilor Europene a explicat și ce se întâmplă dacă modificările dorite de România nu sunt acceptate la Bruxelles.
„Este limpede că, așa cum arată acum metodologiile Comisie Europene pentru neîndeplinirea reformelor la care s-au angajat statele membre sunt criterii care privesc plata parțială, există un termen de 6 luni de suspendare a sumelor și de plată parțială a sumelor care sunt prevăzute în cererile de plată.
Dacă după 6 luni nu sunt duse la bun sfârșit observațiile Comisiei Europene, se pot pierde definitiv banii alocați în cadrul unei cereri de plată”, a mai spus Marcel Boloș.
De asemenea, ministrul a arătat și de ce în proiectul de reformă a pensiilor speciale nu se regăsesc parlamentarii și primarii.
„În jalonul pe care-l avem în PNRR nu este specificat ca anumite categorii de beneficiari să facă obiectul implementării reformei privind pensiile speciale. Este, cum am precizat, criteriul de sustenabilitate și contributivitate.
Adică dacă ne permitem să plătim pensiile pe termen lung, în cadrul financiar dat de finanțele publice, și cel de contributivitate, care presupune inclusiv alinierea ratelor de înlocuire a veniturilor între sistemul de pensii general și cel al pensiilor speciale. Cu alte cuvinte, noi de câte ori gândim o anumită măsură, trebuie să ne raportăm la ceea ce este prevăzut în PNRR”, a conchis ministrul.