Cutremur în sistemul de pensii din România! Anunţ şoc pentru aceşti români: Mai puţin important…

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a spus în cât timp ar trebui să fie adoptată legea privind pensiile speciale. Aceasta a menționat, totodată, ce s-ar întâmpla în caz contrar.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a afirmat că proiectul de lege privind pensiile speciale trebuie să fie votat în Camera Superioară a Parlamentului în următoarele trei săptămâni.

Potrivit acesteia, în caz contrar, proiectul de lege va trece prin adoptare tacită, ceea ce ar fi „de nepermis” pentru că, în forma actuală, proiectul „lasă de dorit”.

Legea pensiilor speciale trebuia deja adoptată

Aceasta a adăugat că încă este timp, dar e foarte scurt.

„Legea pensiilor speciale este aşteptată de foarte multă lume, de societatea românească, de Comisia Europeană cu care avem acest parteneriat pe PNRR, şi este aşteptată de toate categoriile profesionale afectate de modificarea legii. Evident că discuţia a trenat.

Din punctul meu de vedere, noi ar fi trebuit să fim mult mai avansaţi cu această lege a pensiilor speciale. Eu acum aş putea să arăt cu degetul către domnul ministru Budăi sau către oricine altcineva, dar mi se pare mai puţin important.

Noi nu avem această lege a pensiilor speciale, e încă timp să o facem, dar foarte scurt”, a declarat ea.

Proiectul, în forma actuală, nu respectă standardele europene

Alina Gorghiu speră că propunerile de amendamente la proiectul de lege, agreate în coaliţie, vor ajunge în Senat în două-trei săptămâni, pentru a fi dezbătute iar apoi, proiectul să fie adoptat de către senatori.

„Eu sper că în următoarele două-trei săptămâni să avem din coaliţie propunerile de amendamente, pe baza studiilor făcute de Banca Mondială, ca urmare a dialogului cu Comisia, pentru că proiectul e la noi, în Senatul României, în comisii.

Domnul Budăi are responsabilitatea integrării tuturor opiniilor, sigur, miniştrii de resort, experţii, vor participa, dar dânsul are obligaţia să integreze toate acele propuneri-amendamente şi să le trimită către Parlament.

Noi în următoarele trei săptămâni trebuie să avem această lege trecută de Senatul României, pentru că altfel trece prin adoptare tacită, ceea ce e de nepermis, pentru că în forma actuală lasă de dorit, nu se încadrează în rigorile Comisiei, nu se încadrează în solicitările Băncii Mondiale şi nici în dezideratul coaliţiei de a avea o lege perfect constituţională şi cu care să putem să spunem, fără să ezităm: ‘Am făcut reforma pensiilor speciale şi este şi constituţională’.

Deci, aşteptăm aceste propuneri. Mult a fost, sper eu că puţin a mai rămas”, a precizat aceasta.