Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a ținut să facă o analiză a deciziei date zilele trecute de CCR (Curtea Constituţională a României) care îi vizează pe pensionarii care încasează peste 4000 de lei.

„În decembrie, CCR a spus că Guvernul nu trebuia să rețină contribuția la sănătate pensionarilor cu pensii peste 4000 lei, diminuându-le astfel cuantumul pensiei (nu pot fi afectate drepturi prin ordonanțe de urgență). Așa cum a făcut tot anul 2022. Banii trebuie să fie returnați pensionarilor vizați. Toți banii, din ianuarie 2022 până în decembrie 2022”, a comentat acesta pe pagina de Facebook.

Ea a apreciat că ar trebui pusă presiune pe Guvernul PSD/PNL.

„Acum, nu peste 2, 3 ani, Guvernul sperând că, între timp, oamenii renunță/uită. Sigur, nu mai poate reține (așa cum a făcut-o în 2022) aceste sume de acum înainte (adică din ianuarie 2023), dar nici să îl lăsăm să îi păcălească pe acești oameni, de la care deja s-au încasat contribuții și să nu le dea banii înapoi, după decizia CCR. Acești banii, reținuți în 2022 pensionarilor cu pensia peste 4000 lei, sunt acum ilegal în conturile Guvernului. Și s-au folosit de ei”, a susținut Violeta Alexandru.

Guvernul trebuie să publice procedura de returnare a sumelor reținute

Fostul ministru a apreciat că Guvernul trebuie să emită actul normativ ce detaliază procedura de returnare a sumelor reținute.

„Ar fi culmea ca, în loc să își facă treaba și să explice care este procedura de recuperare imediată a banilor de către pensionari, să stea la cutie până când ajung pensionarii să lupte (din nou) singuri, prin instanță, pe banii și pe nervii lor. Destul că luptă pentru alte drepturi.

Guvernul trebuie să emită actul normativ ce detaliază procedura de returnare a sumelor reținute. Desigur, e o chestiune de voință politică”, a mai scris Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru susține că orice prag se stabilește politic

Ea a ținut să dea dreptate românilor nemulțumiți, arătând că orice prag se stabilește politic.

„Adevărul este că, atâta vreme cât se iau decizii de acest gen (contribuție la sănătate la pensii peste 4000 – de ce nu la cele peste 4500? impozit la pensiile peste 2000 – de ce nu la cele peste 3000/la cele peste 3050, 3100, 3200 lei) întotdeauna vor exista categorii care au tot dreptul să fie nemulțumite, mai ales cele care sunt imediat peste prag. Orice prag se stabilește politic”, a comentat Violeta Alexandru.

Amintim că CCR a decis pe 15 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituționale.