Pe măsură ce proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost adoptat de Camera Deputaților, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat un avertisment cu privire la impactul acestor modificări asupra independenței justiției. CSM consideră că procedura parlamentară actuală contravine principiilor fundamentale ale statului de drept, generând incertitudine în rândul magistraților și riscând destabilizarea sistemului judiciar.
CSM avertizează asupra modificărilor recente din legislație
CSM a declarat că toate modificările propuse în cadrul procedurii parlamentare actuale sunt în contradicție evidentă cu principiul independenței justiției, dar și cu alte principii constituționale esențiale, precum securitatea juridică și predictibilitatea normativă.
Potrivit Consiliului, aceste schimbări pot submina protecția drepturilor legitime ale magistraților și pot adânci inegalitățile în cadrul sistemului judiciar, aspecte deja subliniate în jurisprudența Curții Constituționale.
„Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicţie atât cu principiul independenţei justiţiei, cât şi cu celelalte principii constituţionale referitoare la securitatea juridică şi predictibilitatea cadrului normativ, protecţia aşteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, au transmis, miercuri, reprezentanţii CSM.

Îngrijorări legate de schimbările frecvente ale legislației
Reprezentanții CSM au subliniat și modul paradoxal în care modificările fundamentale ale statutului magistraților sunt aduse la o frecvență alarmantă, fără o justificare clară.
„În acelaşi timp, este de neînţeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esenţial şi intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecinţe iremediabile în sistemul judiciar. Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independenţa justiţiei să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuţie în campania electorală”, au precizat aceștia.
Consecințele acestor schimbări ar putea fi ireversibile și pot genera instabilitate în cadrul justiției, ceea ce pune în pericol încrederea în sistemul judiciar.
Criticile CSM față de abordarea legislativă a puterii executiv-legislative
În comunicatul lor, CSM a mai transmis că abordarea actuală a puterii legiuitoare în raport cu autoritatea judecătorească este o încălcare gravă a valorilor fundamentale ale democrației și ale statului de drept.
CSM subliniază că acest demers legislativ nesocotește principiul cooperării loiale între autoritățile publice, un principiu de bază al statului de drept.
În plus, magistrații consideră inacceptabil faptul că independența justiției devine un subiect de campanie electorală.
Detalii privind proiectul de lege adoptat
Proiectul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2026, magistrații din diverse instituții, precum judecătorii, procurorii, dar și judecătorii de la Curtea Constituțională, să poată beneficia de pensia de serviciu.
Aceasta va fi acordată dacă aceștia au o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile respective și au împlinit vârsta de 48 de ani.
Pensia de serviciu se va calcula la 80% din media indemnizațiilor brute lunare din ultimele 48 de luni de activitate, iar suma netă nu va depăși 100% din indemnizația netă din ultima lună de activitate.
Proiectul urmează să fie supus votului final în Senat
Deși proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu 259 de voturi pentru și un vot împotrivă, acesta urmează să fie supus aprobării finale în Senat, forul decizional în această procedură legislativă.
În acest context, este de așteptat ca dezbaterile legate de pensiile speciale ale magistraților să continue, iar CSM va urmări cu atenție impactul final al modificărilor asupra sistemului judiciar.