Aproape 40% din pensii sunt calculate greșit, potrivit lui Leonte Dumitru, membru al Uniunii Pensionarilor
Un expert important, Leonte Dumitru, membru al Uniunii Pensionarilor, a semnalat o problemă majoră în sistemul de pensii din România. Aproape 40% dintre pensiile recalculate sunt afectate de erori de calcul, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea repartizării fondurilor destinate pensionarilor.
Dumitru a subliniat că, deși s-au cheltuit 1,7 miliarde de lei în cadrul execuției bugetare pe 2024 pentru pensii, mulți pensionari se confruntă cu pensii mai mici decât ar trebui, din cauza acestor greșeli.
Leonte Dumitru a subliniat că una dintre principalele probleme ale sistemului de pensii ar fi legată de utilizarea punctelor de stabilitate pentru ajustarea pensiilor.
Expertul consideră că soluția corectă ar fi eliminarea acestor puncte, având în vedere că ajustările efectuate până acum au fost greșite în cazul multor pensionari. Potrivit acestuia, aproximativ 30-40% dintre pensiile recalculate sunt afectate de erori ce necesită corectare, iar pentru a remedia situația, este imperativă o reformă a întregului sistem de pensii.
„Deci avem categoria pensiilor speciale sau de serviciu, unde avem 6 în sistemul public – cele 6 categorii de pensii. Deci cuantumul pensiilor se compune dintr-o parte contributivă și una de la bugetul de stat. Ce am facut noi? Anul trecut, execuția bugetară, inclusiv pe luna decembrie, a reprezentat 1,7 miliarde de lei. Numărul lor este 11.518, cam așa ceva.
Cuantumul pensiei în sistemul public se compune din o parte contributivă, cuantumul pensiei contributive plus punctele de stabilitate.
Problema este soluția: este eliminarea punctelor de stabilitate. Soluția o voi prezenta-o Guvernului, Parlamentului la toată lumea.
Există o mare problema – care se recunoaște mai mult sau mai puțin oficial – că 30, 40% din pensii pe recalculare sunt calculate greșit”, a declarat Leonte Dumitru, la Realitatea Plus.
Tanczos Barna, despre majorarea pensiilor în 2025
Pe lângă aceste probleme de recalculare a pensiilor, majorarea acestora în 2025 pare tot mai puțin probabilă.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat recent că bugetul pentru 2025 a fost conceput astfel încât să asigure plata pensiilor și salariilor la nivelul anului 2024, dar nu există suficient spațiu fiscal pentru a indexa pensiile.
În cadrul unei dezbateri asupra proiectului de buget pentru 2025, Tanczos a afirmat că alocările bugetare sunt bazate pe impozitele și taxele existente, iar în acest context economic dificil, nu există posibilitatea de a face majorări ale pensiilor.
Ministrul Finanțelor a explicat că alocările bugetare pentru 2025 au fost făcute pe baza impozitelor și taxelor actuale, iar, pentru a evita dezechilibrele economice, indexarea pensiilor nu este posibilă. El a menționat că autoritățile își doresc o colectare mai eficientă a taxelor și o reorganizare a statului pentru a economisi, nu pentru a cheltui mai mult.
În acest context, orice posibilă majorare a pensiilor va depinde de evoluțiile economice și de capacitatea statului de a crește veniturile, ceea ce face ca acest obiectiv să fie greu de realizat în 2025.
,,Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum şi în bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru indexări, indexarea salariilor şi pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024.
Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăţi. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări”, a subliniat ministrul Finanțelor.