Cutremur în sistemul de pensii din România! Marcel Ciolacu a făcut anunţul decisiv: Este corect să…

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

În două luni, reforma pensiilor de serviciu ar putea fi finalizată. Liderul PSD, Marcel Ciolacu este de părere că pensiile magistraților sunt mai mari decât câștigurile din timpul când aceștia erau în activitate.

Reforma pensiilor de serviciu ar putea fi finalizată în aproximativ două luni, este anunțul pe care l-a făcut liderul PSD, Marcel Ciolacu. Politicianul a explicat că termenul pentru adoptarea pensiilor de serviciu este cererea de plata nr. 3 din PNRR, adică finalul lunii martie 2023, dar că termenul poate fi prelungit cu 60 de zile.

Ciolacu a criticat felul cum sunt calculate pensiile magistraților, unii dintre ei ajugând la sume mult mai mari decât au câștigat cât au fost în activitate.

„Nu poți să ai la pensie mai mult decât ai avut în activitate… Nu poți să fi magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu… Trebuie să ai o activitate de magistrat de 20 de ani, nu poți să te pensionezi la 45 de ani și să ai pensie de 20.000 lei” a spus președintele PSD.

Invitat miercuri seară, 15 martie 2023, la Digi 24, Marcel Ciolacu a oferit o serie de detalii despre măsurile care se vor lua în cazul pensiilor de serviciu. Referindu-se la magistrați, liderul PSD a precizat că se va introduce un impozit pentru ca pensiile să fie coborâte la nivelul venitului din timpul activității.

De asemenea, Ciolacu a acuzat cazurile în care anumiți magistrați au ieșit la pensie după o activitate extrem de scurtă în sistem, dar au beneficiat de pensii de serviciu.

Pensiile de serviciu, abuzuri legislative!

Iată declarația făcută la Digi 24 de către liderul PSD, Marcel Ciolacu:

„Au existat mari abuzuri legislative în ceea ce privește pensiile de serviciu, așa-zisele pensii speciale. Nu poți, nu există niciunde în lume, să ai la pensie, să câștigi mai mult decât ai avut în activitate. Este hilar ce s-a întâmplat în România.

Nu poți să fi magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu. (…) Vom veni și vom face modificările pe fiecare categorie. Este exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate.

Nicio lege nu este retroactivă niciunde în lume, e neconstituțională. Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Și vom veni cu tot acest calup. S-a făcut un grup de lucru (cum s-a făcut și cu Legile Educației) la nivelul Coaliției, integratorul este ministrul care răspunde, domnul Marius Budai, și sunt ferm convins că într-o anumită perioada de timp vom închide acest capitol, nu căutând să câștigăm voturi.

Dimpotrivă, venim cu o lege sustenabilă, constituțională, și pe care să o explicăm românilor, că să o înțeleagă perfect.

Trebuie stabilită o grilă

Avem termenul pentru cererea de plata nr. 3 (n.r. – sfârșitul lunii martie). Putem scrie Comisiei (n.r. – Comisiei Europene) și ni se pot da 60 de zile, să prelungim.

Bugetarul numărul 1 din România este președintele României. Și trebuie să ne raportăm la ceva, noi nu ne-am mai raportat la nimic. Este ilogic așa ceva. Omul cel mai votat în România este președintele României, te raportezi la el și de acolo vii cu grilă.

Există pensii în plată, dar vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. În momentul în care ai o pensie mai mare decât ai avut salariul, cred că este corect să vii cu un prag de impozitare pe acea diferența cât mai mare. Trebuie să ai o activitate de magistrat de 20 de ani, nu poți să te pensionezi la 45 de ani și să ai pensie de 20.000 lei, pentru că e ilogic”, a afirmat Marcel Ciolacu.