Săptămâna viitoare, Marcel Boloș și Marius Budăi vor merge la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană.
Vizita vine în contextul în care reforma pensiilor speciale a trecut de Senat, după mai bine de trei ore de scandal făcut de opoziție, dar și de către militarii care doresc scoaterea din PNRR a pensiilor de Apărare. Forma agreată de coaliție a fost dur criticată de oficialii europeni.
Oficialii europeni, nemulțumiți de legea aprobată de coaliție
Proiectul de lege a trecut de senat, în pofida protestelor organizate de opoziție. Astfel, specialii vor ieși la pensie cu 65% din totalul veniturilor realizate în ultimul an de activitate, cu excepția magistraților, care vor primi 80%. Acestea nu sunt însă singurele modificări aduse de către coaliție.
Cumulul pensiilor speciale este interzis, iar partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%. Oficialii europeni ar fi vrut însă ca pensiile speciale să se calculeze 45% din totalul veniturilor ultimului an de activitate.
Înglobarea pensiilor militare în legea pensiilor de serviciu, un abuz legislativ
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, a afirmat miercuri că este un „abuz legislativ” înglobarea pensiilor militare în legea privind pensiile de serviciu, care a fost adoptată de Senat.
„Astăzi avem o coincidenţă istorică, nu ştiu cât de fericită sau nefericită. Astăzi, în Senatul României s-a votat o modificare a legii pensiilor de serviciu, pe care unii le numesc pensii speciale, înglobându-se, din nefericire, în aceste aşa-numite pensii speciale şi pensiile militare, lucru care, după părerea mea, este un abuz de înţelegere şi, în acelaşi timp, în cazul acesta devine un abuz legislativ”, a precizat Dîncu la o masă rotundă cu tema „Pensiile militare în Uniunea Europeană şi în NATO”.
În opinia lui, acest lucru se întâmplă şi pentru că statul român a manifestat „o miopie strategică” în ultimii ani, luându-se decizii importante sub „presiunea unor bani pe care trebuie să-i luăm de la UE”.
„Aceste lucruri se întâmplă cred şi pentru că statul nostru, în ultimii ani, manifestă o miopie strategică, o lipsă de gândire strategică, încât suntem obligaţi de foarte multe ori să luăm decizii foarte importante sub presiunea unor bani pe care trebuie să-i luăm de la Uniunea Europeană sau sub presiunea unor promisiuni pe care unii le fac şi după aceea trebuie toţi ceilalţi să rezolvăm această problemă (…).”, a spus Vasile Dîncu.