Marcel Boloș (PNL) a declarat duminică, pentru B1 TV, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, trebuie renegociat deoarece „dacă în 2 – 3 ani (…) mai avem aceeași rată a inflației, Guvernul ajunge în imposibilitatea de a lua măsurile pentru ajustarea pensiilor”.

Întrebat de ce nu au purtat aceste discuții cu Bruxelles-ul până acum, deși se tot anunță asta de peste un an, Boloș a spus că „la negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulări”, care sunt „aproape de finalizare”.

Reforma e complexă, la pensii

Despre plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii stabilit în PNRR, Marcel Boloș a spus: „Problematica aceasta a reformei pensiilor speciale, a pensiilor, a salarizării bugetarilor, acestea nu sunt reforme simple, sunt reforme extrem de complexe, cu un impact social masiv și, de aceea, ele trebuie făcute cu o fundamentare foarte serioasă pentru că ele vizează, mai ales reforma pensiilor generale, peste cinci milioane de beneficiari și, din acest punct de vedere, eliminarea inechităților sau a plafonului de 9,4% din PIB.

Gândiți-vă că nimeni nu a preconizat că vom avea o evoluție atât de bruscă a ratei inflației și că ne va pune în dificultate nu acum că, într-adevăr, mai avem puțin spațiu până la atingerea plafonului de 9,4%, dar dacă în 2 – 3 ani – și am văzut simulările, nu vă spun din povești – mai avem aceeași rată a inflației, Guvernul ajunge în imposibilitatea de a lua măsurile pentru ajustarea pensiilor și veniturilor oamenilor”, a declarat Marcel Boloș.

Doar declarații…

Senatorul USR Ştefan Pălărie a intervenit atunci în discuție, punctând că inflația oricum crește și PIB-ul. Acesta a mai remarcat faptul că până acum, de mai bine de un an, Guvernul Ciucă n-a făcut niciun demers la Bruxelles de renegociere a acestui plafon și a domeniului pensii în general, deși în tot acest timp guvernanții, inclusiv premierul Nicolae Ciucă (PNL) și Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, au făcut numeroase declarații despre cum vor renegocia ei acest capitol.

Marcel Boloș a explicat astfel lipsa negocierilor de până acum: „La negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulările care se fac de către experții Băncii Mondiale și trebuie să arătăm Comisiei Europene că fie pe evoluția preconizată a inflației, fie pe creșterea PIB în perioada următoare de timp, să arătăm că planfonul de 9.4% din PIB blochează măsurile de ajustare pe care ar trebui să le ia Guvernul într-o perioadă de timp viitoare.

Aceste simulări sunt aproape de finalizare. Să nu uităm că-n perioada 15 – 19 mai avem delegație la Bruxelles pentru a discuta atât problema pensiilor, continuarea reformei în ce privește pensiile speciale, și problema care privește inclusiv plafonul de 9,4%”.