Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a cerut luni, în timpul unei vizite în Bulgaria, legalizarea refuzului unor solicitanți de azil, relatează publicația Der Standard. Experții citați de ziarul austriac nu sunt însă de acord, deoarece ar însemna încălcarea drepturilor omului. Aceasta este una dintre condițiile impuse de Austria Comisiei Europene, după ce în decembrie 2022, Viena a votat împotriva intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Refuzul solicitanților de azi ar însemna încălcarea drepturilor omului

Karner a cerut încă de duminică modalități mai simple de a respinge refugiații din Uniunea Europeană. Mai exact, este vorba despre crearea unei noi directive UE de refuz a solicitanților de azil fără șanse reale de a beneficia de protecție, ca de exemplu imigranți din India sau Tunisia, care au venit prin Serbia în anul 2022.

„Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au un statut de protecție fără a fi nevoiți să solicite azil. Pe de altă parte, ar trebui să fie posibil să se creeze o directivă care să permită respingeri fără ca o cerere de azil să fie examinată”, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul apelului STANDARD.

Experții resping categoric ideea ministrului austriac de Interne, întrucât, spun ei, proiectul reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Potrivit specialistului constituțional Bernd-Christian Funk, acest lucru nu este permis de Convenția de la Geneva.

Astfel, cancelarul austriac Karl Nehammer a transmis, înainte de a pleca în vizită în Bulgaria împreună cu ministrul său de Interne, Gerhard Karner, că Austria își menține veto-ul în legătură cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Austria își menține veto-ul împotriva extinderii spațiului Schengen

Karl Nehammer și ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, au ajuns, luni, în Bulgaria, unde au inspectat frontiera acestei țări cu Turcia. Cei doi oficiali austriaci au vizitat centrul regional de coordonare a poliției de frontieră din orașul bulgar Elhovo, fiind însoțiți de președintele Bulgariei, Rumen Radev, și de ministrul de Interne din Bulgaria, Ivan Demergiev. Delegația s-a deplasat cu un elicopter militar în zona de graniță.

Înainte acestei vizite oficiale în Bulgaria, Karl Nehammer a reamintit că țara sa se opune în continuare extinderii Spațiului Schengen. El a susținut declarații de presă înainte de inspecția zonei de frontieră Bulgaria-Turcia.

„Avem nevoie ca armata să poată interveni rapid în cazul migranților. Protecția graniței bulgaro-turce înseamnă și protecția graniței Austriei. Suntem recunoscători pentru ce face Bulgaria la graniță, dar trebuie măsuri mai ample. Vom zbura pentru a vedea din aer provocările pe care le presupune această frontieră. Susținem eforturile Bulgariei de întărire a frontierei”, a declarat, luni, Karl Nehammer.