Podul lui Putin, greu de ucis
Podul lui Putin, greu de ucis. Destructurarea podului din Crimeea, deși pare o misiune imposibilă, se poate realiza, dacă Kievului i se oferă instrumentele potrivite, arată o analiză publicată de Foreignaffairs.
Când Rusia a anexat Crimeea, în februarie 2014, peninsula a devenit crucială pentru strategia Moscovei de a domina:
- Ucraina
- regiunea Mării Negre.
Esențial din primul moment a fost podul care străbate strâmtoarea Kerci, fâșia îngustă de apă care separă Crimeea de Rusia continentală. Construit de Moscova cu costuri enorme, acest pod s-a deschis în 2018 cu mare tam-tam. De atunci, a devenit crucial pentru transportul soldaților ruși și al armelor necesare războiului din Ucraina.
Podul se află în prezent sub control rusesc și are o importanță uriașă pentru efortul de război al Rusiei. Cu toate acestea, poate deveni cheia victoriei Ucrainei, nu doar în Crimeea, ci și în conflictul mai extins. Niciun eveniment nu ar putea inversa mai repede valul războiului, resetând narațiunea și restabilind încrederea în capacitatea Kievului de a câștiga, decât paralizarea celui mai puternic simbol al ocupației Ucrainei de către Rusia.
Distrugerea podului lui Putin, o sarcină dificilă
Dar, scrie publicația, distrugerea podului va fi o sarcină dificilă. A fost construit pentru a suporta trafic intens. Mărimea, rezistența și durabilitatea sa îl fac să reziste atacurilor repetate ucrainene. Pentru ca Ucraina să reușească să dezactiveze sau să distrugă definitiv podul, aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să furnizeze mai multe rachete puternice, ghidate de precizie.
Va fi o problemă atât de cantitate, cât și de calitate: un atac distrugător va necesita o salvă masivă de rachete pentru a copleși formidabila apărare antirachetă a Rusiei în Crimeea și a lovi mai multe vulnerabilități, simultan, sau un element critic, în mod repetat.
Fiecare strategie necesită un număr mai mare de rachete sofisticate, inclusiv rachete ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) fabricate în SUA și rachete nemțești Taurus. Până când aliații Ucrainei vor furniza aceste arme de precizie, podul va continua să servească efortului de război al Rusiei.
Colaps total al apărării rusești în sudul Ucrainei
Mai presus de toate, podul a fost construit în scopuri militare. În pregătirea invaziei din februarie 2022, podul a fost singura modalitate prin care Rusia își putea aproviziona eficient centrele logistice și bazele militare din Crimeea cu arme, muniție, echipamente, personal și medicamente.
Astăzi, ocuparea regiunilor din sudul Ucrainei, Herson și Zaporojie, este susținută în mare parte de forțele militare și proviziile transportate peste pod. Pierderea sau întreruperea efectivă a acestei rute de aprovizionare ar face dificilă susținerea operațiunilor militare rusești, mai ales având în vedere cantitățile enorme de muniție de artilerie necesare. Dacă Ucraina ar reuși să destructureze podul din Crimeea, ar crește dramatic probabilitatea unui colaps total al apărării rusești în sudul Ucrainei.
Ușor de zis, greu de făcut
Nu este surprinzător că armata ucraineană a atacat în mod repetat podul. Podul are aproximativ 7.000 de piloni, coloane verticale din oțel și beton care pătrund adânc sub fundul mării. Acești piloni susțin aproape 600 de piloni masivi de beton care se ridică din apă și suportă greutatea tablierului podului și a grinzilor de susținere. De fapt, podul nu este nici inovator, nici complex din punct de vedere tehnic. Dar dimensiunea și puterea îl fac ”greu de ucis”.
Elementele care trebuie distruse pentru a dezactiva podul sunt și cele mai greu de deteriorat. Va fi necesară o forță explozivă concentrată masivă pentru a provoca distrugerea catastrofală a podului.
Nici un atac limitat cu rachete nu va reuși. Digurile și punctele slabe care se leagă de puntea podului sunt:
- ținte mici
- greu de lovit, chiar și atunci când se folosesc rachete de precizie cu rază lungă de acțiune
Rachetele americane ATACMS sunt printre cele mai sofisticate arme din arsenalul Ucrainei, dar chiar și ele, în medie, aterizează la 30 de picioare de ținta lor doar în 50% din timp.
Și totuși, există o soluție
Podul lui Putin, greu de ucis. Cea mai fiabilă modalitate de a distruge complet podul ar fi o demolare de tip ingineresc. Este vorba despre folosirea de încărcături explozive, plasate direct pe pod, în punctele critice. Așa se face în demolările civile controlate. Acest lucru necesită acces nestingherit la pod, pe care forțele ucrainene nu îl au.
Totuși, nu există nicio îndoială că distrugerea podului va fi unul dintre primele lucruri pe care inginerii ucraineni le vor face. Asta dacă vor elibera Peninsula Crimeea. Ei se vor asigura că nu va mai fi folosit niciodată pentru a sprijini agresiunea rusă.