Doar a şaptea parte din oameni, şi doar o treime dintre simpatizanții partidelor de guvernământ cred că este acceptabil ca Viktor Orban să folosească avionul guvernamental în scopuri private, mai arată sondajul.
Sondajul realizat de către Institutul Publicus, la solicitarea ziarului „Népszava” a venit după ce în luna martie, premierul maghiar a efectuat o vizită în Egipt, după care în loc să se întoarcă în Budapesta, a zburat în Italia.
Potrivit secretarului de stat Csaba Dömötör, a fost o escală tehnică la Pisa, dar șeful Executivului a fost fotografiat plimbându-se cu soția sa în Florența.
Viktor Orban, acuzat de abuz în serviciu și delapidare
Astfel, reprezentantul opoziției Ákos Hadházy a depus o plângere pentru abuz în serviciu și delapidare, deoarece, potrivit acestuia, această abatere de la direcţia stabilită, de aproximativ 1.000 de kilometri, i-a costat pe contribuabili cel puțin 3-4 milioane de forinţi, însă potrivit Parchetului General din Budapesta, nu a fost comisă nicio infracțiune.
Dintre cei chestionați de Publicus, doar 3 la sută dintre alegătorii opoziției au considerat că acest tip de călătorie este acceptabil, iar numai unul din unsprezece dintre cei nesiguri au fost atât de îngăduitori.
Călătoriile lui private ale lui Viktor Orban, susținute din bani publici, sunt susținute de majoritatea oamenilor care trăiesc în sate cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani, adică cei care alcătuiesc baza votanților FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat), însă cei sub 30 de ani din capitală nu sunt de aceeași părere.
Mulți cetățeni maghiari nu au fost informați cu privire la oprirea premierului în Italia
Șase din zece respondenţi au auzit despre devierea drumului premierului spre Italia, care a provocat un scandal, însă eficiența presei guvernamentale este demonstrată clar de faptul că doar 39% dintre alegătorii FIDESZ-KDNP au fost chiar informați despre călătoria privată plătită din bani publici.
Pe de altă parte, 77% din opoziție şi 54% chiar şi din cei indecişi știau despre cele întâmplate, însă cei mai bine informați au fost cetăţenii din Budapesta, cu vârsta de peste 60 de ani, aproape trei sferturi dintre aceștia știind despre ce este vorba.
Majoritatea alegătorilor au fost însă de acord că publicul ar trebui să fie informat permanent și transparent cu privire la costurile de funcționare ale aparatului guvernamental: șapte din zece s-ar aștepta la acest lucru, chiar dacă doar 42% dintre susținătorii Guvernului ar cere transparență, însă 86 la sută din opoziție și trei sferturi dintre indeciși da, vrea să știe cât cheltuiesc politicienii pe banii lor.