Președinta Ungariei, Katalin Novak, i-a îndemnat, miercuri, 1 martie, pe parlamentari să ratifice aderarea Finlandei și Suediei la NATO „cât mai curând posibil”, în contextul în care aceștia au început să dezbată proiectele de lege în acest sens după luni de zile în care au fost blocate în parlament, relatează agenția de presă Reuters.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la Alianță Nord-Atlantică după invazia rusă în Ucraina, care durează mai bine de un an. O condiție obligatorie este că toți cei 30 de membri NATO trebuie să susțină candidaturile, iar Suedia s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei pentru că adăpostește ceea ce Ankara consideră a fi membri ai unor grupări teroriste.

Viktor Orban și-a exprimat îngrijorarea față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, luni, 27 februarie, că discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor la aderarea la Alianța Nord-Atlantică vor fi reluate pe 9 martie, precizând că Suedia nu și-a îndeplinit încă obligațiile asumate în cadrul unui memorandum semnat anul trecut.

În condițiile în care procesul de ratificare din Ungaria este blocat în parlament încă din iulie, premierul naționalist Viktor Orban și-a exprimat pentru prima dată vinerea trecută îngrijorarea față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Printre alte critici, șeful Executivului de la Budapesta a acuzat ambele țări că răspândesc „minciuni sfruntate” despre starea de sănătate a democrației și a statului de drept în Ungaria.

Ungaria intenționează să trimită o delegație parlamentară în Finlanda în jurul datei de 9 martie

„Este o decizie complexă, cu consecințe serioase, așa că este necesară o analiză atentă”, a precizat Katalin Novak pe pagina sa de Facebook.

„Poziția mea este clară: în situația actuală, aderarea Suediei și Finlandei este justificată. Am încredere că Adunarea Națională va lua o decizie înțeleaptă cât mai curând posibil”, a adăugat lidera de la Budapesta.

Viktor Orban susține că sunt necesare mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte ca legislatorii să voteze candidaturile Finlandei și Suediei. Dezbaterile vizate vor începe, astăzi, 1 martie.

De asemenea, ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a afirmat, marți, 28 februarie, că Ungaria intenționează să trimită o delegație parlamentară în Finlanda în jurul datei de 9 martie pentru a discuta despre acest subiect.

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat sâmbătă că un vot privind ratificarea ar putea avea loc abia în a doua jumătate a lunii martie.