Partidul aflat la guvernare în Ungaria se confruntă cu noi tensiuni, în urma atacurilor cibernetice ruse. Formațiunea lui Viktor Orban a boicotat vineri, 1 iunie, o sesiune parlamentară cu această temă, iar opoziția a răbufnit.
Opoziția din Ungaria a răbufnit în urma deciziei luate de formațiunea lui Viktor Orban. Parlamentarul de opoziţie Bence Tordai susține că „guvernul nu a avut nicio reacţie” după ce hackerii ruşi ar fi atacat țara.
Sunt tensiuni în Ungaria din cauza hackerilor
Parlamentarul susține că guvernul maghiar „rămâne tăcut” atunci când sunt furate secrete.
„Scandalul nu este că hackerii ruşi au atacat Ungaria, ci că guvernul nu a avut nicio reacţie. El rămâne tăcut atunci când secretele maghiare şi cele ale aliaţilor noştri din Uniunea Europeană şi NATO sunt luate de spionii ruşi”, a declarat parlamentarul pentru AFP.
Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a oferit imediat o replică. Într-o declarație trimisă către sursa menționată, formațiunea a precizat că „iniţiativa stângii” este o „farsă”. Prin urmare, „nu va participa la sesiune”.
De asemenea, formaţiunea politică a calificat drept „minciuni de campanie electorală” informaţiile care au apărut în presă înainte de alegerile parlamentare din 2022 şi care vorbeau despre faptul că sistemele Ministerului Afacerilor Externe au fost infiltrate cu un an mai devreme de serviciile ruse.
Viktor Orban spune că atacul nu a dat roade
Potrivit sursei menționate, la mijlocul lunii mai, site-ul de ştiri 444 i-a arătat ministrului de Externe Peter Szijjarto un raport al serviciilor secrete maghiare pe care l-a obţinut. Acesta documenta daunele cauzate de atacurile hackerilor.
Conform documentului, „peste 4.000 de staţii de lucru şi peste 930 de servere au fost compromise” de grupurile APT 28 al GRU şi APT 29 al FSB, serviciile ruse de informaţii.
Amintim că premierul Viktor Orban a spus săptămâna trecută că „încercarea de a accesa datele altor persoane este o rutină zilnică pentru fiecare stat”.
De asemenea, Orban a mai subliniat că „Ungaria nu face excepţie” de la aceste situații.
„Încercarea de a accesa datele altor persoane este o rutină zilnică pentru fiecare stat, iar Ungaria nu face excepţie. De la nord la sud, de la est la vest, există încercări constante de intruziune”, a declarat el tabloidului Blikk.
Guvernul a insistat că „nicio informaţie confidenţială” nu a „căzut în mâinile vreunui străin”. Totodată, el a spus că atacul „nu a dat roade”.