Viktor Orban se confruntă cu scandalul provocat de un caz de pedofilie

Viktor Orban se confruntă cu dificultăți în a gestiona scandalul legat de grațierea unui individ implicat în acoperirea abuzului asupra unui copil. Cu toate acestea, cu toate protestele publicului indignat, influența sa în cadrul sistemului politic pare să rămână intactă.

În fiecare an, la anumite date prestabilite, premierul ungar Viktor Orban livrează discursuri așteptate cu interes de către poporul ungar.

În luna februarie, premierul prezintă un discurs important în care analizează performanțele anului anterior și stabilește direcțiile politice pentru noul sezon. Orban folosește de obicei un ton triumfalist, nu a fost cazul în 2024.

În ciuda anticipării crescute pentru discursul lui Orban, acesta a fost eclipsat de ceea ce a fost numit „scandalul abuzului”. Pe 10 februarie 2024, președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia ca urmare a scandalului legat de grațierea unui individ implicat în ascunderea abuzului asupra cel puțin unui copil.

Datorită demisiei președintei Novak, Viktor Orban și-a început discursul de sâmbătă trecută cu o declarație fermă:

„Anul 2024 nici nu putea să înceapă mai rău”, a transmis el, poporului.

Cu toate acestea, întregul său discurs a fost perceput ca lipsit de inspirație și de structură, iar premierul a părut obosit și lipsit de vigilență.

Orban a ținut un discurs sub așteptări. Acesta este considerat unul dintre cele mai slabe din timpul mandatului său de premier, începând din 2010. Această situație nu doar reflectă impactul pe care scandalul recent l-a avut asupra premierului, ci sugerează și o perioadă de stagnare pentru întregul său sistem de guvernare.

Katalin Novák
Katalin Novák (SURSA FOTO: Facebook, Novák Katalin)

„Scandalul abuzului” a provocat numeroase demisii în Ungaria

Scandalul abuzului, care a stârnit indignarea opiniei publice, nu s-a soldat doar cu demisia președintei Katalin Novak, o apropiată colaboratoare a lui Orban.

Și fostul ministru al Justiției, Judit Varga, s-a retras din viața politică. Varga, recent desemnată candidat de frunte al partidului lui Orban, Fidesz, la alegerile europarlamentare din acest an, a renunțat la poziție.

Pe scurt, scandalul a fost generat de următoarea situație. Endre K., un individ grațiat anul trecut, a fost condamnat pentru complicitate la acoperirea unui caz grav și sistematic de abuz sexual asupra unui copil. Abuzul a fost comis de șeful său, directorul unui cămin pentru copii orfani.

Grațierea, semnată de Novak la începutul acestui an, a fost adusă la cunoștința opiniei publice în mod accidental. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei acțiuni judiciare declanșate de persoana grațiată. În documentele din dosarul său, accesibile publicului, a fost descoperit și actul de grațiere.

Reacția publicului din Ungaria față de acest caz a fost una de revoltă, aproape fără precedent. Aceasta se datorează faptului că în ultimii ani, Orban a promovat protecția copiilor ca un element central al propagandei sale anti-LGBTQ. Premierul a afirmat că homosexualitatea este asociată cu „pedofilia”.

De asemenea, s-a dezvăluit că în cazul grațierii lui Endre K., în afară de fostul președinte Novak, a fost implicat și episcopul calvinist și fost ministru pentru Resurse Umane, Zoltan Balog, cunoscut ca un apropiat al premierului ungar.

Viktor Orban
Viktor Orban / SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Zoltan Balog, obligat să demisioneze în urma protestelor a 50.000 de ungari

Balog, care ocupa funcția de episcop începând cu anul 2021, a ezitat inițial să își prezinte demisia din rolul de președinte al sinodului Bisericii Reformate Ungare, în contextul acestui scandal. Totuși, în pragul unei ample demonstrații de protest care a avut loc vineri, pe data de 16 februarie 2024, în Budapesta, a luat decizia de a-și asuma fapta.

Demonstrația a reprezentat una dintre cele mai masive opoziții organizate împotriva administrației lui Orban începând cu anul 2010. Numărul de participanți a fost estimat la cel puțin 50.000 de persoane, însă alte surse au sugerat că numărul ar fi putut ajunge până la 150.000.

Participanții s-au mobilizat nu doar din indignarea generată de scandalul abuzului. ei au fost uimiți și de percepția dublei măsuri în cadrul sistemului lui Orban.

Indignarea participanților a fost alimentată și de faptul că Orban a fost dispus să sacrifice camarazi de încredere, în timp ce el însuși ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea pentru modul său autocratic de guvernare și, în special, pentru nivelul extins de corupție și abuz de putere din cadrul sistemului său.

În cadrul discursului său de evaluare a anului trecut, Orban a evitat să facă referire la protestul respectiv și nu a adus în discuție niciun detaliu legat de scandalul abuzului.

El a explicat foarte pe scurt că vina este doar a fostei președinte. Rolul ei era de a simboliza coeziunea națiunii și, în urma revoltei provocate de decizia de grațiere, Novak nu a mai putut păstra această coeziune. Astfel, demisia ei a devenit inevitabilă, a spus Orban.

Mișcarea actuală de protest este alimentată de o indignare morală profundă. Atât organizatorii, cât și participanții la manifestații nu au un program politic definit și nici nu au intenția, cel puțin pentru moment, să devină o mișcare politică sau să înființeze un partid.

„Ar fi important ca teme ca abuzarea copiilor şi pedofilia să nu mai fie instrumentalizate în arena politică pentru ca diversele tabere să se stigmatizeze reciproc”, a declarat jurista Szilvia Gyurko, expertă în drepturile copiilor, potrivit DW.