Viktor Orban a decis să crească numărul de alimente al căror preț este plafonat, ceea ce va afecta în mod deosebit retailerii străini, care s-au confruntat cu mai multe schimbări de-a lungul acestui an.

Retailerii sunt grav afectați de schimbările aduse

Prima a fost în decembrie 2021, când, pe fondul scumpirii alimentelor (care a afectat în mod deosebit Europa de Est), guvernul Ungariei a emis un proiect de lege care obligă supermarketurile cu venituri de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro) să predea alimente unei companii de stat cu 48 de ore înainte de data de consum, conform politico.eu.

Oficialii de la Budapesta au ordonat un plafon de preț, fără compensare pentru comercianții cu amănuntul pentru șase alimente de bază, printre care se numără zahărul, făina și pieptul de pui. De asemenea, a majorat cotele de impozitare pentru marile supermarketuri de la 2,7% la 4,1%. Ouăle și cartofii au fost alimentele adăugate pe lista celor cu plafon la sfârșitul săptămânii, prin ordin.

„Trebuie să creștem ponderea proprietății interne în sectorul materialelor de construcții și comerțul cu amănuntul alimentar”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice Márton Nagy în mai.

Toate firmele sunt obligate să respecte aceste reguli, inclusiv cele străine, cum ar fi giganții germani de reduceri Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie.

Potrivit premierului Viktor Orban, cele mai recente înghețări ale prețurilor fac parte din planul său de a reduce inflația la jumătate. Aceasta a atins 21,1% în luna octombrie, iar până la sfârșitul anului, este posibil să ajungă până la 50%.

Guvernul de la Budapesta a făcut de asemenea concedieri și a impus restricții în domeniul energetic.

Ungaria susține România în aderarea la spațiul Schengen

Din Ungaria vine însă o veste bună pentru țara noastră. Reamintim că astăzi, 15 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu cu omologul său, Peter Szijjarto şi cu premierul Viktor Orban la Budapesta.

Cei doi miniștri de Externe au susținut o conferință de presă comună, în cadru căreia Szijjarto a declarat că Ungaria susține România în aderarea la spațiul Schengen.

„Decizia nu trebuie adoptată pe baza unei ficţiuni ştiinţifice, ci în urma unei analize fondate pe fapte (…) Nu ne place să abordăm astfel de probleme pe baze ideologice şi politice. (…)

Nu pot decât să sper că nu numai aderarea României la Schengen, ci toate problemele din Uniunea Europeană în general vor fi soluţionate pe baza faptelor şi a performanţei reale. Sunt naiv, desigur, pentru că, dacă ar fi fost aşa, Ungaria ar fi primit deja acces la toate fondurile europene”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Hirado.hu.