Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter a avut loc, luni, 6 martie, la ora locală 12:34, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, informează Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai puternică mişcare tectonică a avut loc în Gorj pe 14 februarie

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 119 de kilometri în apropierea de următoarele oraşe: 62 km nord-est de Ploieşti, 65 km est de Braşov, 114 km nord de Bucureşti, 125 km vest de Brăila, 129 km vest de Galaţi, 131 km sud de Bacău şi 137 km nord-est de Piteşti.

De la începutul lunii martie a acestui an, în România au avut loc un număr 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,8 grade pe scara Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică la nivel național din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Cu o zi înainte de acest cutremur a avut loc în aceeaşi zonă un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16 kilometri.

Cutremurele au mărit de trei ori interesul românilor pentru asigurarea locuințelor

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut considerabil, în urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii, pe 28 februarie.

Așadar, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Totuși, rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.

De asemenea, la începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

„Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.

Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD”, precizează UNSAR.

Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD vizează riscuri catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.