Cutremur în zona euro, Grecia a ajuns „junk”

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere cu trei trepte calificativul de ţară al Greciei pentru credite pe termen lung, de la "BBB+" la "BB+", cu perspectivă negativă, coborând calificativul statului elen în categotria "junk" (speculativ), la acelaşi nivel cu România. De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingul Portugaliei pentru credite pe termen lung cu două trepte, de la "A+" la "A-", întrucât vulnerabilităţile fiscale şi economice red

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere cu trei trepte calificativul de ţară al Greciei pentru credite pe termen lung, de la „BBB+” la „BB+”, cu perspectivă negativă, coborând calificativul statului elen în categotria „junk” (speculativ), la acelaşi nivel cu România. De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingul Portugaliei pentru credite pe termen lung cu două trepte, de la „A+” la „A-„, întrucât vulnerabilităţile fiscale şi economice reduc capacitatea ţării de a-şi rezolva problemele financiare.

Ratingul pentru împrumuturi al Greciei pe perioadă scurtă a fost coborât la „B”, de la „A-2”, decizia fiind luată în urma temerii că Atena ar putea administra datoriile foarte mari ale ţării. Agenţia se bazează pe evaluările privind dificultăţile politice, economice şi bugetare cu care se confruntă guvernul elen în încercarea de direcţiona finanţele statului către o recuperare sustenabilă.

România are rating „BB+” pentru credite pe termen lung în valută din partea S&P şi „B” pentru împrumuturi pe perioadă scurtă, respectiv „BBB-” şi „A-3” în monedă locală.

Tot mai puţine opţiuni

În acelaşi timp, S&P a acordă ratingul „4” pentru recuperarea datoriilor indicând o aşteptare „medie”, de 30-50%, la recuperarea creanţelor în eventualiatea restructurării datoriilor sau intrării în incapacitate de plată.

Opţiunile de care dispune statul elen sunt tot mai puţine, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice într-o perioadă în care cresc presiunile pentru o ajustare fiscală mai puternică, arată S&P.

În plus, în opina S&P, riscurile pentru finanţarea pe termen mediu a datoriilor guvernului sunt în creştere, în pofida planurilor ample de consolidare fiscală.

Reevaluarea situaţiei Greciei conduce la concluzia că bonitatea ţării nu mai este compatibilă cu rating din categoria recomandată pentru investiţii. În urma creşterii costurilor de finanţare, autorităţile au cerut sprijin de la statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Gradul de îndatorare va ajunge la 124% din PIB

Un program multianual de ajutor financiar din partea zonei euro şi a FMI ar fi benefic pentru situaţia lichidităţilor Greciei pe termen scurt, consideră analiştii S&P.

Totuşi, presiunile pentru o reducere mai agresivă a cheltuielilor sunt în creştere, mai ales din cauza avansului costurilor de finanţare de pe pieţele internaţionale.

În noile estimări privind Grecia, S&P anticipează că gradul de îndatorare va ajunge la 124% din PIB în 2010 şi de 131% în 2011.

Presiuni pe bănci

Principalele elemente care stau la baza ratingurilor Greciei sunt amploarea şi obiectivele programului de consolidare fiscală a guvernului, dar şi voinţa acestuia de a-l implementa.

Înregistrarea unor succese în această direcţie ar putea, în timp, să se reflecte în dobânzi mai scăzute pentru împrumuturi.

Ultimele indicii arată că guvernul va atinge, probabil, ţinta de deficit pentru 2010 şi continuă planul de reforme structurale, se arată în comunicat.

Criza de încredere care afectează statul elen a ridicat semne de întrebare privind capacitatea administrativă a executivului şi voinţa politică de a implementa rapid reforme şi măsuri de austeritate fiscală.

PIB real al Greciei va stagna în perioada 2009-2016, în timp ce o revenire la valoarea nominală a PIB din 2008 nu ar avea loc până în 2017, potrivit analiştilor agenţiei de rating.

În plus, dificultăţile fiscale ale Greciei cresc presiunile asupra sectorului bancar şi companiilor private.

„O nouă revizuire în scădere a ratingului ar putea avea loc ca urmare a reducerii capacităţii guvernului de a implementa reformele fiscale şi structurale”, a declarat Mrsnik. O modificare a perspectivei la stabilă ar putea surveni dacă determinarea la nivel politic pentru politicile economice ale guvernului rămâne solidă, iar perspectivele economice ale Greciei se vor dovedi mai bune decât se anticipează.

Grecia beneficiază de rating „A2” din partea Moody’s şi „BBB-” din partea Fitch.

În România sunt prezente mai multe instituţii de credit elene, între care National Bank of Greece, prin intermediul Banca Românească, EFG Eurobank prin Bancpost, sau Alpha Bank şi Piraeus Bank.

Portugalia, o nouă lovitură pentru zona euro

Ratingul suveran al Portugaliei are perspectivă negativă, reflectând riscul unei noi revizuiri în scădere în cazul în care consolidarea fiscală a finanţelor statului nu va respecta aşteptările sau dacă temerile referitoare la lichidităţile guvernului se vor amplifica.

„Revizuirea în scădere cu două trepte reflectă opinia noastră privind amplificarea riscurilor cu care se confruntă Portugalia. Pe baza revizuirii scenariului de creştere economică, considerăm că guvernul ar putea avea dificultăţi în stabilizarea datoriei ridicate şi după orizontul de timp 2013”, a declarat Kai Stukenbrock, analist la S&P.

DETALII:
Citeşte şi Falimentul Greciei, pe buzele a tot mai mulţi analişti
Citeşte şi Grecia primeşte ajutor financiar. Care sunt consecinţele?
Citeşte şi Topul celor mai îndatorate state europene