Luni, 27 februarie, Kremlinul s-a declarat îngrijorat de situația din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, susținând că forțe externe vor să genereze panică și confuzie.
Săptămâna trecută, Kremlinul a avertizat că va percepe orice acțiuni care amenință trupele ruse staționate în Transnistria ca pe un atac la adresa Rusiei, în contextul în care în Republica Moldova au crescut îngrijorările cu privire la o amenințare rusească.
Maia Sandu, președintele proeuropean al țării vecine a acuzat luna aceasta că Moscova plănuiește o lovitură de stat, însă Rusia a negat acest lucru.
Liderul Transnistriei îndeamnă la calm
Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider al regiunii transnistrene, a recunoscut că situaţia din regiune este „tensionată” din cauza panicii, subliniind că în cazul unui pericol real, va înștiința populația personal și imediat. Acesta a îndemnat populația la calm
„Este important să nu vă lăsaţi cuprinşi de panică şi ca toată lumea să cunoască în mod clar ce are de făcut în anumite situaţii”, a spus el.
Krasnoleski a făcut aceste declarații în cadrul conferinţei telefonice săptămânale cu şefii autorităţilor de stat şi administraţie din regiune, relatează presa din stânga Nistrului.
Subiectul „riscului” de la hotar a fost abordat însă după ce la şedinţa cu funcţionarii din cadrul administraţiei separatiste a fost discutată mai întâi organizarea Festivalului Clătitelor, („Maslenitsa” – n. red), marcată în ajun, iar Krasnoselski a apreciat „deosebit” nivelul de organizare al acestiia, şi apoi modul în care va fi organizată sărbătoarea „Mărţişor” în stânga Nistrului, relatează jurnal.md.
Vineri, pe 24 februarie, la exact un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că pregătesc o provocare militară în Transnistria, iar trupele ucrainene ar putea încerca să pătrundă în regiune. A doua zi, Rusia a transmis că va răspunde în mod adecvat la orice atac al Ucrainei în Transnistria, dacă va avea loc. Chișinăul a îndemnat însă la calm, precizând de fiecare dată că nu există indicii în acest sens și că este doar un joc psihologic al Moscovei.
Ucraina susține că Rusia este interesată să preia controlul în Republica Moldova
Pe de altă parte, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a afirmat că Rusia este extrem de interesată să preia controlul în Republica Moldova.
„Rusia este extrem de interesată, chiar înainte de război era interesată, să preia controlul asupra Moldovei, adică să schimbe cu forța guvernarea Sandu și, în consecință, să permită grupărilor politice pro-ruse să domine Moldova. Acum această sarcină a devenit din nou actuală pentru Rusia.
Desigur, armata rusă nu va putea pătrunde pe teritoriul Transnistriei, iar apoi să avanseze spre Chișinău, prin teritoriul Ucrainei, dar cu toate acestea, există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Moldova.
În consecință, Rusia finanțează acum intens partidele politice pro-ruse din Republica Moldova, astfel încât acestea să iasă la proteste în stradă cu o componentă de escaladare, cu asaltarea clădirilor statului, guvernului, violență față de cetățeni și așa mai departe. Eventual, Rusia intenționează să implice componenta transnistreană.
Este clar că acolo e instalat un guvern marionetă rusesc. Apropo, am subliniat mereu, atât înainte de acest război, cât și în timpul războiului, că prezența enclavelor criminale care sunt controlate de Rusia, inclusiv Transnistria va servi, mai devreme sau mai târziu, drept prilej de a începe invazia Rusiei în cutare sau cutare țară.”, a subliniat consilierul prezidențial, a spus el.