Cutremur la granița cu România! Au anunțat acum: Sunt pregătite. Zelenski a avut dreptate

Sursa: Dreamstime

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, confirmă declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform cărora Rusia ar plănui să deschidă un nou front în Republica Moldova.

Potrivit lui Recean, acesta este doar unul dintre planurile Rusiei, iar autoritățile sunt gata să intervină, indiferent de provocări.

„Am menționat de mai multe ori faptul că există în continuare mai multe scenarii de destabilizare, acum a fost menționat doar unul. Ele comportă mai multe elemente, inclusiv cele pe care le-ați menționat Dvs. din cuvintele domnului președinte Zelenski, dar am mai menționat că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări”, a declarat șeful guvernului de la Chișinău, relatează Știri.md, citând moldova1.md.

Republica Moldova, pregătită pentru un eventual atac al Rusiei

Prim-ministrul a precizat că Republica Moldova și-a consolidat semnificativ capacitățile după încercările de destabilizare din toamna anului trecut, autoritățile fiind acum pregătite „pentru diferite scenarii care să vizeze securitatea Republicii Moldova”.

„O să menționez încă o dată: obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea în țară, inclusiv în raport cu zona din stânga Nistrului. Republica Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce privește pacea și securitatea”, a declarat Dorin Recean.

Republica Moldova cere demilitarizarea Transnistriei

Vă reamintim că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în șir de scandaluri politice și economice. Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană și a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susținută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău Daniel Vodă, la finalul săptămânii trecute.

„Vreau să amintesc că ceea ce a scăpat partea rusă să menționeze este că prim-ministrul a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Iar prin demilitarizarea regiunii se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat de însăși Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, arată șeful Serviciului de diplomație publică de la Chişinău.