Războiul din Ucraina declanșat de Rusia ar putea lua o întorsătură neașteptată, iar pericolul este chiar la granița cu România. Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la şeful administrației militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk.

Într-o postare pe contul său de Tekegram, oficialul a transmis că trupele ruse continuă să-şi întărească pozițiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă ”într-un adevărat cap de pod”.

Totodată, el a mai adăugat și că au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, iar pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, este unul destul de ridicat, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră „Kalibr” se află în prezent în Marea Neagră.

Planul Rusiei în Marea Neagră

Acesta a mai explicat că treptat, Rusia încearcă să își consolideze controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, iar acest lucru ar trebui să fie îngrijorător pentru întreaga Europă.

„Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părţii de nord-vest a Mării Negre. Aceasta dezminte încă o dată declaraţiile Federaţiei Ruse despre aşa-numitele ‘coridoare umanitare pentru cereale’ pentru deblocarea portului Odesa”, afirmă şeful administraţiei militare din regiune.

El a mai explicat că deși Rusia neagă astfel de acuzații, nimeni nu poate avea încredere având în vedere ”minciunile” venite până acum din partea Moscovei. „Nu se poate avea încredere în niciun cuvânt al Rusiei: au minţit, mint şi vor continua să mintă”, susţine Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

Afirmațiile acestuia sunt confirmate și de imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform, unde se vede destul de clar că trupele ruse au instalat în Insula Şerpilor mai multe echipamente şi tehnică militară. De asemenea, lângă insulă se află deja două nave ale Federaţiei Ruse.

Insula Șerpilor, în vizorul rușilor

„O barjă rusească mare cu o macara şi o ambarcaţiune de debarcare au fost zărite lângă Insula Şerpilor în Ucraina. Se văd mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Această barjă a făcut mai multe curse spre insulă în ultimele săptămâni”, se menţionează în nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform.

Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al forţelor ucrainene a vorbit despre planul Rusiei. Acesta sublinia faptul că cel mai probabil rușii vor să organizeze operaţiuni de salvare şi recuperare în apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundată recent de armata ucraineană aici, pentru a o tracta în Crimeea şi a o repara.

În tot aces timp, Ucraina a lansat și ea la rândul ei mai multe acţiuni de contraatac în sudul ţării, în zonele controlate de trupele ruse, reuşind să preia controlul asupra mai multor aşezări, potrivit EFE.

„În sudul Ucrainei, situaţia rămâne dinamică şi tensionată. Ocupanţii şi-au intensificat bombardamentele, inclusiv asupra unor cartiere civile, dar, ca urmare a contraofensivei ucrainene din zonă, panica se extinde printre invadatori.

Bombardamentele rusești continuă în Ucraina

Inamicul menţine unele dintre poziţiile ocupate, dar nu realizează niciun avans major şi, prin urmare, se concentrează asupra atacurilor cu artilerie, mortiere şi aeriene”, susţine Comandamentul operativ Sud al forţelor ucrainene.

Menționăm faptul că nici Rusia nu stă pe loc. Chiar în cursul zilei de luni, trupele rusești au atacat în două rânduri poziţii ucrainene cu două elicoptere Mi-24 în regiunea Nikolaiv (Mikolaiv). În același timp, rachetele cu rază lungă au lovit mai multe așezări din zonă, cel puțin 4 persoane fiind rănite.

Sursa citată precizează că rușii au atacat „cartiere rezidenţiale şi unităţi industriale din Nikolaiv şi în jurul acestuia, distrugând o moară, o fabrică de procesare a cărnii, mai multe case şi un sistem de alimentare cu apă”.

„În urma unei ofensive reuşite a armatei ucrainene (…), inamicul a fost alungat din satul Nikolaivka din nordul regiunii Herson. Această situaţie a provocat panică în rândul unităţilor ruse din regiune”, susţine Comandamentul operativ Sud.