Gigantul rusesc furnizor de gaze și energie, Gazprom, a anunțat că ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu vor efectua plățile pentru gaz în următoarele zece zile, a informat SkyNews.
Compania rusească Gazprom a anunțat că există probabilitatea ca livrările de gaze către Republica Moldova să fie sistate dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile de plată până pe data de 20 octombrie.
Dacă Rusia oprește furnizarea de gaze, atunci România ar putea livra resurse către Republica Moldova
De asemenea, compania Gazprom și-a rezervat dreptul de a anula în orice moment contractul de furnizare de gaze cu Moldova din cauza precedentelor cu privire la datoriilor Republicii Moldova față de Federația Rusă. Totodată, România ar putea fi una dintre țările care ar putea livra gaz către Republica Moldova în cazul în care Rusia va opri furnizarea.
România ar putea furniza către R. Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a afirmat, luni, Nicolae Ciucă, menționând că autoritățile de la Chișinău au cerut României să primească gaz natural, a informat Agerpres.
România ar putea furniza Republicii Moldova 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi
Prim-ministrul României, Nicolea Ciucă a avenit cu declarații cu privire la posibilitățile României de a aproviziona Republica Moldova cu gaze.
„Au nevoie (cei din R. Moldova – n.red.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul României, Nicolae Ciucă.
„Dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către R. Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult.”, a mai precizat Nicolae Ciucă luni, pe 3 octombrie.