Alertă lângă România! Conflictul ar putea escalada. „Situația se poate transforma imprevizibil”
Așadar, ministrul de Externe al autoproclamatei republici Transnistrene susține că situația se poate transforma imprevizibil în momentul în care armele NATO vor începe să sosească la Chișinău.
„Partenerii occidentali ai Chișinăului încearcă să-l înarmeze militar și tehnic. Până acum nu s-a făcut publică cooperarea din această sferă militară și nu se dezvăluie ce fel de echipament va fi livrat Moldovei. Dar, fără îndoială, va fi o armă. O armă care poate fi întoarsă împotriva Transnistriei”, a spus Vitali Ignatiev, potrivit informațiilor transmise de Pravda.
De asemenea, Ignatiev a susține că „cei care au ucis locuitorii regiunii și cetățenii Rusiei în 1992” fac deja declarații că sunt gata să „arunce capete tăiate la ușile parlamentului” din Transnistria.
„De îndată ce armele NATO vor apărea la Chișinău, situația stabilă de astăzi se poate transforma într-un conflict imprevizibil”, a mai spus Vitali Ignatiev.
Amintim că premierul Natalia Gavrilița a confirmat anterior că autoritățile din Republica Moldova ar negocia furnizarea de arme.
Transnistria a lansat noi acuzații la adresa Ucrainei
În altă ordine de idei, Vitali Ignatiev a declarat anterior că „situația este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”. Acesta a reluat acuzaţiile separatiştilor transnistreni, care acuză Ucraina că se află în spatele unor incidente semnalat începând de săptămâna trecută.
El a afirmat că marţi a fost doborâtă încă o dronă încărcată cu explozibili, intrată în Transnistria de pe teritoriul ucrainean.
„Sincer, nu văd niciun motiv din care partea ucraineană să utilizeze astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a susţinut reprezentantul administraţiei secesioniste de la Tiraspol într-un interviu acordat Reuters.
Totodată, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE Uniunea Europeană are „datoria” să susţină Republica Moldova şi a afirmat că Bruxellesul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene.
Ignatiev a comentat că „astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu contribuie la calm, ci dimpotrivă, contribuie la tensiuni şi afectează normalizarea situaţiei”. Separatiştii pro-ruşi au respins cererea sursei menționate de a relata din Transnistria, afirmând că toate acreditările jurnaliştilor străini au fost sistate după atacurile de săptămâna trecută.