Transnistria îşi va obţine independenţa?! „Transnistria va fi recunoscută, dar procesul va fi pașnic, realizat în negocieri”

Vadim Krasnoselsky, președintele republicii autoproclamate Transnistria, spune că regiunea separatistă își va obține recunoașterea internațională prin negocieri diplomatice, și nu printr-un război sângeros.

„Am întrebat de multe ori ce ar prefera națiunea: să câștige recunoașterea prin război și vărsare de sânge sau să trăiască într-o țară pașnică care a făcut progrese bune, dar lipsită de recunoaștere internațională?

Răspunsul este clar: Transnistria ar trebui și va fi recunoscută, dar procesul va fi pașnic, realizat în negocieri, prin dialog. Acesta ar trebui să fie un proces exclusiv democratic și evolutiv, fără acțiuni militare sau victime”, a scris Vadim Krasnoselsky pe contul său de Telegram.

„Nimeni nu are nevoie de un război. Nu ar trebui să turnați pe foc combustibil prin acte provocatoare. Opiniile exprimate din elocvență sau cu scopul de a crește ratingurile instituțiilor media ar putea aprinde un incendiu”, a adăugat Vadim Krasnoselsky.

Amintim faptul că miercuri după-amiază, Vitali Ignatiev, ministrul de Externe din Transnistria, a declarat că „situația este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”.

„Situația este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”

Acesta a reluat acuzaţiile separatiştilor transnistreni, ce acuză direct Ucraina că se află în spatele unor incidente semnalat începând de săptămâna trecută.

El a afirmat că marţi seară a fost doborâtă încă o dronă încărcată cu explozibili, intrată în Transnistria de pe teritoriul ucrainean.

„Sincer, nu văd niciun motiv din care partea ucraineană să utilizeze astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a declarat Vitali Ignatiev, miercuri după-amiază, într-un interviu acordat agenției de presă Reuters.

Vitali Ignatiev, critici dure la adresa Uniunii Europene

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut, miercuri după-amiaza, o vizită oficială la Chişinău, unde a declarat că Uniunea Europeană are „datoria” să susţină Republica Moldova şi a afirmat că Bruxelles-ul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene.

Vitali Ignatiev a comentat că „astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu contribuie la calm, ci dimpotrivă, contribuie la tensiuni şi afectează normalizarea situaţiei”.

Separatiştii pro-ruşi au respins cererea sursei menționate de a relata din Transnistria, afirmând că toate acreditările jurnaliştilor străini au fost sistate după atacurile dure de săptămâna trecută.

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Vitali Ignatiev a răspuns că nu poate vorbi în numele Guvernului de la Moscova.

El s-a distanţat însă de remarcile unui general rus care a afirmat, săptămâna trecută. că unul din obiectivele războiului actual este de a ocupa teritorii ucrainene pentru a le uni oficial cu Transnistria.

„Cred că în astfel de condiţii dificile, trebuie să fim foarte atenţi cu declaraţiile. Şi chiar mai atenţi cu acţiunile”, a comentat Vitali Ignatiev.

Reprezentantul separatiştilor a apreciat cererea Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană drept „ruptă de realitate” şi a avertizat că astfel s-ar crea un risc suplimentar de izbucnire a unor noi conflicte militare deoarece Guvernul de la Chişinău a luat decizia „unilateral”.

Moldova şi Transnistria sunt într-o stare de conflict nerezolvat (…) Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Moldova ar trebui mai întâi să rezolve conflictul şi abia apoi să îşi decidă viitorul politic”, a completat Vitali Ignatiev.