Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat, joi, că Transnistria obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova.
Prezenţa Transnistriei este un pericol
„Sigur că prezenţa Transnistriei pe flancul sud-vestic este un pericol ce ne impune să trimitem forţe în această porţiune a hotarului pentru un potenţial control şi menţinere a situaţiei. Dar vreau să subliniez că Transnistria este o chestiune ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Noi vom respecta calea aleasă de Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte relaţia cu Transnistria şi reintegrarea acestei regiuni. Ne respectăm vecinii, respectăm Republica Moldova şi alegerea poporului ei.
Aveţi dreptul să decideţi cum să vă dezvoltaţi ţara şi cum să rezolvaţi problema cu Transnistria. Noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Constat că pe plan militar această problemă persistă”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, la o emisiunea a postului TV8 din Republica Moldova.
De asemenea, Dmitri Kuleba a spus dacă depozitul de arme de la Cobasna reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea Ucrainei.
„Pot să spun că rămăşiţele trecutului sovietic, sub forma obuzelor de artilerie, sunt foarte necesare. Rusia a recurs la rarităţi sovietice, tancuri produse în anii 50-60 şi le trimit pe front. Nu am o viziune clară a ceea ce e în Cobasna, cantitatea şi starea acestora. Vă spun sincer”, a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitri Kuleba.
Rusia a acuzat Ucraina că vrea să atace Transnistria
Amintim că în luna februarie, Guvernul de la Moscova a avertizat că va califica orice fel acţiune care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac împotriva Rusiei.
De altfel, Ministerul Apărării din Rusia a acuzat atunci Ucraina de comasări de trupe militare în apropierea regiunii transnistrene şi că intenționează să provoace un atac sub steag fals care să servească drept pretext soldaților ucraineni pentru a invada Transnistria.
Acuzaţiile Rusiei au fost făcute după ce preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat publicității informaţiile primite de la Guvernul Ucrainei, potrivit cărora Kremlinul ar pregăti acţiuni de destabilizare în Republica Moldova, sub acoperirea manifestaţiilor de protest ale cetăţenilor nemulţumiţi pentru a forţa schimbarea puterii pro-europene a Guvernului de la Chișinău.