Cutremur la granița cu România! Vestea cumplită venită chiar acum: Suntem în stare de alertă

Sursa: Dreamstime

Pericol uriaș la granița cu România! Un fost ministru de peste Prut a făcut declarații fără precedent cu privire la situația provocată de războiul din Ucraina, subliniind că țara se află în stare de alertă de un an.

Pericol uriaș la granița cu România! Vestea cumplită venită chiar acum: Suntem în stare de alertă

Este alertă la granița României, după ce mai mulți analiști moldoveni sunt de părere că Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse. Experții de peste Prut spun că riscurile sunt și mai mari atâta timp cât războiul ruso-ucrainean continuă.

Recent, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut câteva fragmente ale unei rachete, eveniment despre care analiștii moldoveni spune că ar trebui să fie tratat ca un semnal de alarmă. Potrivit lor, autoritățile de la Chișinău ar trebui să înceapă acțiunile de pregătire a populației pentru situații excepționale, printre care se află și scenariul în care războiul din Ucraina ar escalada.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, spune că această nouă cădere a fragmentelor de rachetă deja nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant.

„Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina”, a spus fostul ministru moldovean pentru Radio Chișinău.

Republica Moldova continuă să fie în pericol

Fostul ministru spune că Republica Moldova continuă să fie în pericol, în contextul intensificării atacurilor rusești asupra localităților ucrainene.

Expertul în securitate Ioan Leahu împarte o aceeași opinie și spune că Rusia are, în continuare, o capacitate mare de război.

„Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri. În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, trage el un semnal de alarmă.

Printre altele, expertul în securitate a adus în discuție și declarațiile făcute de fostul consilier al lui Vladimir Putin, Andrei Ilarionov, cu privire la scenariul în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean, creând în acest fel un coridor cu Găgăuzia și cu regiunea transnistreană.

„N-aş acorda prea mare atenţie unor asemenea perspective, dar, în acelaşi timp, uitaţi-vă la declaraţiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei). Câtă ură şi dispreţuire la adresa preşedintei (Maia Sandu) şi a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzeşte situaţia. Cel puţin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri şi este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor şi transnistrenilor”, a spus Leahu.