Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova a oferit un interviu pentru Digi 24 în care spune că țara sa trăiește o amenințare constantă de 30 de ani încoace. De asemenea, Mihai Popșoi a declarat că Rusia are de gând să folosească țara sa pentru a „înfige un cuțit în spatele Ucrainei”.
„Noi, de fapt, trăim de 30 de ani sub o amenințare constantă. Federația Rusă mereu a perceput Republica Moldova ca făcând parte din spațiul său de influență, iar acum, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, firește, Federația Rusă și-ar dori un guvern pro-rusesc la Chișinău, pe care să-l poată utiliza în propriile sale interese”, spune acesta.
Întrebat de ce Moscova dorește la Chișinău un așa-numit Guvern marionetă, oficialul moldovean a declarat „pentru a înfige un cuțit în spate Ucrainei, pentru a utiliza Republica Moldova ca un cap de pod, așa cum încearcă să utilizeze Belarusul. Oricât ar încerca Federația Rusă, Kremlinul să întoarcă această voință democratică a cetățenilor Republicii Moldova, nu le va reuși”.
Federația Rusă ar avea de gând să vulnerabilizeze Ucraina pe toate părțile
Oficialul moldovean a explicat în detaliu motivul pentru care Moscova vrea un Guvern marionetă la Chișinău, subliniind „probabil încearcă să vulnerabilizeze Ucraina din toate părțile, geografic vorbind”.
Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că nu este exclus ca Moscova să dorească extinderea conflictului, mai ales că țara conducă de Vladimir Putin a trecut prin mai multe umilințe în războiul cu Ucraina.
„S-ar putea ca „strategii” de la Moscova, având în vedere umilința pe care trăiesc zi de zi în Ucraina, să-și dorească o extindere a conflictului, deschiderea de noi fronturi”, spune acesta.
Rusia nu are capacitatea de a amenința în mod direct Republica Moldova
Nu în ultimul rând, el a mai spus că Rusia nu are capacitatea de a amenința direct hotarele țării sale. De asemenea, oficialul moldovean mai spune că „nu putem decât să sperăm și să mizăm pe sprijinul internațional oferit Ucrainei”.
Din fericire, Federația Rusă nu are această capacitate, să amenințe în mod direct hotarele Republicii Moldova, și nu putem decât să sperăm și să mizăm pe sprijinul internațional oferit Ucrainei, ca această lipsă de capacitate să nu se schimbe”, spune el.