Cutremur la granița cu România! Vestea dată chiar de șeful NATO. Alianța a decis să…

Jens Stoltenberg

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur la granița României! Secretarul general al alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a făcut un anunț important pentru toată lumea. Este decizia momentului.

În primul rând, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre cutremurul din Turcia și despre ajutoarele transmise de Alianță în vederea susținerii eforturilor de salvare.

NATO rămâne solidară cu Turcia

„Cu toții suntem îngroziți de ce s-a întâmplat în Turcia, de cutremurul din Turcia. Trimitem ajutoare substanțiale în Turcia și trebuie să arătăm solidaritate și susținere Turciei.

Mii de membri ai personalului de intervenție în situații de urgență din partea aliaților NATO au sprijinit eforturile de ajutorare. Inclusiv cu echipe de căutare și salvare, pompieri, personal medical și experți seismici.

În plus, aliații NATO și NATO au convenit să desfășoare facilități de adăpost pentru a ajuta la găzduirea persoanelor strămutate de cutremure.

Suntem foarte solidari cu aliatul nostru, Turcia”, a transmis Jens Stoltenberg marți, 14 februarie, prezent la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

NATO este în război cu Rusia?

Având în vedere că în ultimul an NATO a trecut de la a transmite ajutor neletal la tancuri, iar acum se vorbește despre avioane de luptă, secretarul general al NATO a fost întrebat dacă Alianța este în război cu Rusia.

„Nici NATO, nici aliații NATO nu sunt parte din acest conflict. În calitate de aliați NATO, susținem Ucraina, pentru a se apăra împotriva acestui război de agresiune.

Federația Rusă a atacat un stat, în acest caz Ucraina, și este important ca noi să le asigurăm dreptul la autoapărare. Și, bineînțeles, facem multe astfel încât să ne asigurăm că Ucraina să se poată apăra. NATO nu este parte din conflict, doar ajută Ucraina să se poată apăra.

Bineînțeles, tipul de susținere pe care o oferim Ucrainei s-a schimbat de la începutul războiului. La început am oferit arme antitanc, sisteme Javelin, apoi am văzut modul în care ucrainenii se apără, iar aliații NATO au decis să trimită și alte tipuri de sisteme”, a mai spus secretarul general al NATO.

NATO va trimite mai multe arme în Ucraina

„Săptămânile trecute, aliații au fost de acord să ofere muniție grea, vehicule militare. Deci, da, tipul de suport a evoluat, s-a schimbat și aceasta este parte a consultării continue între aliați, cu NATO și cu grupul de suport pentru Ucraina și va continua, pentru că noi trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a putea să își recâștige teritoriile, pentru a deveni din nou o țară independentă.

Trebuie să vorbim despre sisteme, în primul rând ce fel de platforme îi oferim Ucrainei și asta a evoluat, s-a schimbat, dar este de asemenea important să ne asigurăm că ceea ce oferim funcționează așa cum trebuie.

Avem nevoie de mentenanță, avem de nevoie de logistică pentru a putea asigura că aceste sisteme nu doar că sunt aduse, ci și funcționează, dar atât cele noi, cât și cele vechi oferite deja. Este o bătălie, o logistică, este un efort mare pentru aliați pentru a reuși să ofere această muniție de care e nevoie.

Celălalt lucru de care spuneați, spuneați că de fapt războiul nu a început anul trecut, a început în 2014 și din 2014 NATO a ajutat Ucraina. Ucraina a devenit mai puternică în 2022 față de cum era în 2014, când Rusia a anexat Crimeea”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: Vladimir Putin nu este pregătit pentru pace

„Miniștrii apărării din țările NATO se întâlnesc pentru a discuta despre securitate. Săptămâna viitoare marcăm primul an al războiului teribil din Ucraina, flagelul inițiat de Rusia împotriva Ucrainei, și nu vedem niciun semn că preşedintele Putin s-ar pregăti pentru pace.

Vedem, de fapt, contrariul – se pregătește pentru mai mult război, pentru noi ofensive și mai multe atacuri. Este chiar mai important ca alianța NATO și partenerii să dea mai mult, să ofere mai mult ajutor Ucrainei. Există o nevoie urgentă de a crește ajutorul de muniție pentru Ucraina.

Trebuie să oferim mai multă muniție și trebuie, de asemenea, să vedem cum creștem producția în industria de apărare, pentru a oferi muniția necesară Ucrainei și pentru a ne umple stocurile noastre. La Ministeriala Apărării trebuie să punem de acord un nou ghid pe termen lung, ceea ce este foarte important în toată lumea pentru a vedea cum putem să ajutăm în acest război care afectează Europa.

Aliații trebuie, de asemenea, să înceapă să discute noile investiții în apărare, cum să se asigure că investim în continuare mult mai mult în apărare și, de asemenea, să vedem cum putem să protejăm infrastructura critică, pentru că am văzut că aceste cabluri de sub mare sunt importante să conecteze eforturile de protejare a infrastructurii critice”, a mai declarat secretarul general al NATO.