După declanșarea războiului în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a oferit o serie de motive pentru invadarea Ucrainei. El a susținut că încearcă doar să „elibereze” Donbasul, o regiune separatistă din sud-estul Ucrainei, cu legături lingvistice cu Rusia.

Kremlinul continuă să susțină obiectivele declarate la aproape un an de la invazie

El a mai susținut că urmărește să elimine naziștii din guvernul de la Kiev, în ciuda faptului că însuși Zelenski este evreu. Majoritatea liderilor mondiali a condamnat șa zisa „operațiune militară specială”, argumentând că nu există o justificare reală, dincolo de obiectivul clar al lui Putin de a prelua teritorii ale Ucrainei. Kremlinul continuă să susțină obiectivele declarate la aproape un an de la intrarea în Ucraina.

Subiectul ”Ucraina” ar trebui închis

În timpul apariției la televiziunea de stat rusă, Guruliov a susținut că Putin ar trebui să recunoască, în sfârșit, motivul pentru care a decis invadarea Ucrainei. „Ar trebui să închidem definitiv subiectul Ucrainei și să admitem că denazificarea și demilitarizarea vor închide subiectul Ucraina, ca proiect, odată pentru totdeauna”, a spus el.

„A existat cândva, dar acum nu mai există”, a declarat deputatul Dumei de Stat. El a continuat spunând că „nu există Ucraina” și că țara este, de fapt, un teritoriu al Rusiei. Parlamentarul rus a descris reluarea controlului asupra Ucrainei drept „cel mai important lucru care trebuie realizat astăzi”.

Andrei Guruliov este un deputat cu funcție de adjunct al Dumei de Stat, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Rusiei. Guruliov este cunoscut drept un propagandist al Kremlinului. Vara trecută, Guruliov a declarat că vrea ca statele baltice și porturile olandeze să fie bombardate: ”O torpilă ar fi suficientă”, afirma deputatul.

Noi detalii despre planurile Kremlinului

Între timp, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a dezvăluit noi detalii despre planurile Kremlinului. Potrivit spuselor sale, unele figuri-cheie din Rusia se pregătesc pentru un conflict prelungit în Ucraina, întrucât doresc cucerirea definitivă a republicilor pro-ruse Donețk și Lugansk, lucru care ar dura aproape doi ani de zile.

„Dacă scopul ar fi ocuparea întregii Ucraine până la râul Nipru, acest lucru ar dura aproximativ trei ani. Din câte înţeleg, trebuie să izolăm republicile Doneţk şi Lugansk şi, în principiu, asta va conveni tuturor, deocamdată. Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a spus Evgheni Prigojin într-un clip video.

Potrivit acestuia, Mariupol, oraş-port la Marea Azov pe care armata Rusiei l-a cucerit în mai 2022, ar putea fi utilizat de partea rusă pentru a aduce trupe şi echipamente pentru o nouă ofensivă. Acesta „ar putea servi ca nod de transport pentru forţele de ocupaţie ruse”,  a declarat el, potrivit Newsweek.