Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a scris pe pagina sa de Facebook că s-a întâlnit cu senatorul republican din SUA, Rick Scott. Discuțiie au vizat provocările de securitate din regiune, la care este expusă și Republica Moldova.
Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) anunță că a avut o întâlnire cu republicanii americani la Mar-a-Lago, Florida. În centrul discuțiilor a fost războiul din Ucraina și provocările din Republica Moldova în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Acesta durează mai bine de un an de zile.
Eugen Tomac s-a întâlnit cu senatorul american Rick Scott
„În acest sfârșit de săptămână, am revenit, la invitația prietenilor mei din Partidul Republican, la sărbătoarea “Lincoln Day”, organizată la Mar-a-Lago, Florida.
L-am reîntâlnit cu acest prilej pe senatorul Rick Scott, una dintre vocile influente ale Partidului Republican și am avut un schimb de opinii cu privire la situația generată de războiul declanșat de Rusia și provocările pe care le înfruntă R. Moldova.
Concluzia senatorului Scott este cât se poate de realistă: dacă Ucraina va pierde războiul, R. Moldova este în pericol major. Prin urmare, este imperios să susținem și să apărăm pe toate palierele R. Moldova.
De asemenea, să investim continuu în înzestrarea armatei României și să consolidăm în fiecare zi parteneriatul nostru cu Statele Unite ale Americii.” a postat Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.
Noi detalii din planul Rusiei ce vizează destabilizarea Republicii Moldova
Noi detalii privind intenția Rusiei de a răsturna ordinea constituțională de la Chișinău au fost date publicității. În documentul elaborat de FSB se regăsesc obiective pe termen scurt, mediu și lung.
Apar noi detalii din planul secret realizat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, privind destabilizarea Republicii Moldova prin sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale.
Documentul de cinci pagini este împărțit obiective pe termen scurt, mediu și lung. Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.
Obiectivele pe termen mediu includ „opoziția față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziția față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”. Documentul FSB stabilește și obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență prorusă în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „coagularea unei atitudini negative față de NATO”.
Întrebat despre acest document, Secretarul de Presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența planului.
„Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Republica Moldova”, a spus oficialul rus.