Majoritatea cetăţenilor sunt îngrijoraţi de posibilitatea extinderii războiului pe teritoriul Moldovei. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru îl arată rezultatele studiului sociologic „Barometrul socio-politic februarie 2023”, efectuat de IMAS la comanda Public Media.
29% dintre respondenţi nu cred că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea extinde în Moldova, iar 60% sunt îngrijoraţi sau serios îngrijoraţi de această posibilitate.
Directorul IMAS, Doru Petruţi, consideră că creşterea anxietăţii în societate este asociată cu diverse semnale alarmante apărute în ultima perioadă (ameninţarea unei lovituri de stat, o posibilă dezgheţare a conflictului transnistrean – „I.”).
Dimensiunea forţelor armate ar trebui să crească
În acelaşi timp, 91% dintre respondenţi consideră că Armata naţională nu este capabilă să protejeze ţara. Cu toate acestea, 62% nu sunt de acord cu decizia de majorare a bugetului ministerului apărării, iar 34% susţin această decizie. De asemenea, 41% consideră că dimensiunea forţelor armate ar trebui să crească, 37% – să rămână aceeaşi, 12% – să scadă.
Cea mai bună soluţie pentru Moldova în situaţia actuală, conform opiniei a 73% dintre respondenţii la sondaj, este ca Moldova să rămână neutră, iar 20% consideră că este necesară aderarea la o alianţă militară.
Cetățenii se opun retragerii Moldovei din CSI
Referitor la deznodământul războiului din Ucraina: 48% consideră că cel mai important este oprirea ostilităţilor cât mai curând posibil, chiar dacă aceasta presupune cedarea teritoriilor de către Ucraina; 24% – că Ucraina trebuie să învingă în pofida pierderilor, iar 24% nu sunt de acord cu niciuna dintre afirmaţii.
De asemenea, 55% se opun retragerii Moldovei din CSI (32% – „pentru”), 69% sunt împotriva ruperii legăturilor economice cu Rusia (24% – „pentru”), 70% – împotriva ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia (22% – „pentru”).
Sondajul a fost realizat prin metoda interviului, în perioada 6-23 februarie, cu participarea a 1100 de respondenţi. Eroarea este de 3%.
Românii urmăresc intens evoluția evenimentelor din Ucraina
Trebuie spus că în luna august a anului trecut a fost realizat un sondaj care indica faptul că șase din zece români urmăreau evoluţia evenimentelor din Ucraina, la şase luni după începerea războiului din ţara vecină. Potrivit cercetării, procentul ere în scădere faţă de perioada de început a războiului – cu aproape 20% faţă de luna martie şi cu 12% faţă de luna februarie.
Principala sursă de informare erau televiziunea, posturile româneşti, inclusiv variantele lor online, în timp ce doar 10% menţioneau posturile de televiziune străine. La acel moment, reţelele sociale online erau principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenţi.
Amintim că Volodimir Zelenski a avertizat la începutul acestei luni că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a unei situații politice deja volatile din Moldova.