Rusia spune că Republica Moldova ar putea deveni a doua Ucraina
„Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru”, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.
„Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean”, a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău a pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului militar de pe Nistru.
Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa militară de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, „a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului”, a explicat Vladimir Djabarov.
„Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare”, a adăugat el.
Negocierile „5plus2” nu pot fi reluate din cauza războiului declanșat în Ucraina
Totodată, acesta şi-a exprimat preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul ‘5plus2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus SUA şi UE – observatori).
„Ignorarea de către partea moldoveană a iniţiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucţiunile Occidentului colectiv a pus autorităţile de la Chişinău pe calea torpilării negocierilor şi la condiţii în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă”, a precizat Vladimir Djabarov.
Acesta a criticat autorităţile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse, acuzându-le totodată că ar combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei (denumirea pe care Rusia o dă celui de-Al Doilea Război Mondial).
„Oare crede în mod serios Chişinăul că interzicând panglicile Sf. Gheorghe şi glorificându-i pe criminalii româno-fascişti, împreună cu românizarea şi o propagandă rusofobă frenetică în mass-media în legatură cu situaţia din Ucraina fac ca imaginea Republicii Moldova să fie atractivă pentru transnistreni?
Ţara noastră va continua să asigure pacea pe Nistru şi să contracareze orice posibile provocări şi tentative de destabilizare. Acest lucru este în interesul locuitorilor atât din Republica Moldova, cât şi din Transnistria”, a afirmat el, potrivit agenției rusă de presă TASS.
Potrivit deschide.md, Administraţia de la Tiraspol (apitala autoproclamatei Republici Moldovenești Nistriene) a reinterat că negocierile în formatul ‘5plus2’ nu pot fi reluate din cauza războiului declanșat în Ucraina.